Για να κόψετε τις κακές συνήθειες πρέπει να τις αντικαταστήσετε με καλές και σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Σεπτέμβρης είναι η τέλεια στιγμή για να το κάνετε μιας και αυτό το μήνα κάνουμε έτσι κι αλλιώς, «restart».

Η «ανατομία» μιας συνήθειας είναι απλή:

  • Πρόθεση
  • Λήψη απόφασης
  • Σχέδιο δράσης
  • Αυτοματοποίηση

Οι κακές συνήθειες είναι με μια φράση «η απουσία καλών συνηθειών». Ώρα λοιπόν για ανταλλαγές και αντικαταστάσεις…!

Διαβάστε επίσης: Διαβήτης: Ποια βραδινή συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο;

Για να κόψετε μια κακή συνήθεια

Προσδιορίστε το έναυσμα

Οι κακές συνήθειες προκύπτουν όταν είμαστε ευάλωτοι, από απερισκεψία ή και έλλειψη πειθαρχίας. Γι’ αυτό, πρέπει να φέρουμε αυτές τις πράξεις στον συνειδητό έλεγχό μας.

Γιατί καπνίζετε ή δαγκώνετε τα νύχια σας; Ο εντοπισμός των ερεθισμάτων για τις κακές συνήθειές σας μπορεί να σας βοηθήσει να τις αποβάλλετε. Επιπλέον και πιο πρακτικά, καλό θα ήταν να μην κάνετε τα πράγματα που είναι άσχημα για εσάς πολύ προσιτά. Για παράδειγμα, αν γυρίζετε σπίτι από τη δουλειά και πηγαίνετε κατευθείαν στο ντουλάπι για να φάτε μια σοκολάτα, μην ξαναπάρετε σοκολάτα ή έστω πάρτε μια πολύ μικρή.

Μην αφήνετε περιθώρια επιλογής

Αν αφήσετε «χώρο» για αμφιβολίες σχετικά με το αν θα κάνετε σήμερα γυμναστική, τότε μάλλον δεν θα κάνετε. Μην αφήνετε περιθώρια διαπραγματεύσεων για τις καλές πράξεις. Αλλιώς, πώς θα γίνουν εκείνες συνήθεια στην θέση των κακών;

Τα «μυστικά» των καλών συνηθειών

  • Μην κάνετε γενικά τα πράγματα περίπλοκα. Αν δεν είστε για παράδειγμα πρωινός τύπος και αυτή τη στιγμή δεν κάνετε πρωινή προπόνηση ενώ όμως η προπόνηση είναι ο στόχος σας, μην την κάνετε πιο δύσκολη βάζοντάς την πρωί. Γυμναστείτε καλύτερα αργότερα μέσα στην ημέρα.
  • Κάντε τις καλές συνήθειες εύκολες και εφικτές και κρατήστε τις κακές μακριά από το οπτικό σας πεδίο. Διατηρήστε π.χ. τα κομμένα φρούτα και λαχανικά στο μπροστινό μέρος μόλις ανοίγετε το ψυγείο αντί των ανθυγιεινών σνακ που έχετε αυτή τη στιγμή μπροστά σας…
  • Συσχετίστε τη συνήθεια με θετικά συναισθήματα και με έναν «καλό» χρόνο και τόπο, για παράδειγμα, μόλις επιστρέφετε στο σπίτι ή μόλις ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί.
  • Έχετε πάντα «plan b». Aν δεν προλάβατε να γυμναστείτε σήμερα, παρκάρετε λίγο πιο μακριά και απλά περπατήστε μέχρι το σπίτι ή τη δουλειά.

Πώς να διατηρήσετε τις καλές συνήθειες

Οι νέες συνήθειες μπορεί να φαίνονται σαν τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς: ξεκινάτε με όρεξη και «φουλ» ενθουσιασμένοι για την αλλαγή, για να βαρεθείτε λίγες εβδομάδες, αν όχι μέρες, μετά.

Σκεφτείτε την καινοτομία και την πρόκληση για να αποτρέψετε την πλήξη. Πάτε για ποδήλατο σε μέρη που δεν έχετε ξαναπάει, δοκιμάστε ένα μάθημα χορού αν βαριέστε το τρέξιμο σε διάδρομο και συνεχίστε να προσθέτετε νέες επιλογές στο «μείγμα» τη στιγμή που νιώθετε πως «πέφτετε».

Οι κακές συνήθειες μπορεί συχνά να μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν έχουμε εμείς τον έλεγχο, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε τον έλεγχο της υγείας και της ζωής μας περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Αξίζει τον κόπο να καταβάλουμε την απαραίτητη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε καλές συνήθειες αφού αυτές καθορίζουν και την καλή μας υγεία.