Από την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων μέχρι την καλή διάθεση, ευγνωμονούμε την γυμναστική για πολλά. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη σε περισσότερα από 15.000 άτομα αποκαλύπτει ότι η καλή φυσική κατάσταση συνδέεται και με μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή πρόκειται για την πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, που επηρεάζει περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα παρουσιάσει κολπική μαρμαρυγή κατά την διάρκεια της ζωής του.

Οι ασθενείς με την συγκεκριμένη πάθηση έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους συνομηλίκους τους.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2023, περιλάμβανε 15.450 άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή που υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως μεταξύ 2003 και 2012. Η μέση ηλικία ήταν τα 55 έτη και το 59% άνδρες.

Η φυσική κατάσταση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Bruce, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να περπατήσουν πιο γρήγορα και σε πιο απότομη κλίση σε διαδοχικά στάδια των τριών λεπτών.

Η φυσική κατάσταση υπολογίστηκε σύμφωνα με το ποσοστό ενεργειακής δαπάνης που πέτυχαν οι συμμετέχοντες, το οποίο εκφραζόταν σε μεταβολικά ισοδύναμα (METs).

Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και για θάνατο.

Ανέλυσαν τις συσχετίσεις μεταξύ της φυσικής κατάστασης και της κολπικής μαρμαρυγής, του εγκεφαλικού και των σημαντικών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE, σύνθετο εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και θάνατο) αφού έλαβαν υπόψιν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την σύνδεση, όπως ηλικία, φύλο, επίπεδα χοληστερόλης, νεφρική λειτουργία, προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση και φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 137 μηνών, 515 συμμετέχοντες (3,3%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή. Κάθε αύξηση MET στο τεστ κοπώσεως συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, 12% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 14% χαμηλότερο κίνδυνο MACE.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τα επίπεδα φυσικής κατάστασης σύμφωνα με τα MET που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως: χαμηλό (λιγότερο από 8,57 MET), μεσαίο (8,57 έως 10,72) και υψηλό (πάνω από 10,72).

Η πιθανότητα να μην εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή για μια πενταετία ήταν 97,1%, 98,4% και 98,4% στις ομάδες χαμηλής, μέσης και υψηλής φυσικής κατάστασης, αντίστοιχα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη μελέτη με αντικειμενική μέτρηση της φυσικής κατάστασης και περισσότερα από 11 χρόνια παρακολούθησης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η διατήρηση της φυσικής κατάστασης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και του εγκεφαλικού» καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι άλλο να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες κίνδυνου για εγκεφαλικό είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), την οποία όμως μπορείτε να επαναφέρετε σε υγιή επίπεδα μέσα από αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ζωής ή ειδική θεραπευτική αγωγή.

Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ εάν καπνίζετε είναι σημαντικό να «κόψετε» αυτήν την βλαβερή συνήθεια.

Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για να διατηρήσετε το βάρος σας στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτές οι συνήθειες θα «θωρακίσουν» την υγεία σας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενέργειά σας.