Παραλείψατε την προπόνησή σας αλλά είστε στο πόδι όλη μέρα; Τότε ίσως οι δραστηριότητές σας να μετρούν ως άσκηση εάν γίνονται σε μέτρια ένταση. Για να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα ας δούμε αρχικά τι εννοούμε με τον όρο «άσκηση».

Ο όρος «άσκηση» αναφέρεται σε μια δραστηριότητα που απαιτεί σωματική προσπάθεια με απώτερο σκοπό τη βελτίωση ή τη διατήρηση του επιπέδου υγείας και φυσικής κατάστασης ενός ατόμου. Γενικά, συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για να είναι κανείς σε φόρμα ενώ όταν λέμε μέτριας έντασης άσκηση, με πολύ απλά λόγια, εννοούμε δραστηριότητες που προκαλούν μιας μέτριας έντασης καρδιακό παλμό. Ταυτόχρονα, το σώμα θα πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή κίνηση για να γυμναστεί.

Υπό αυτό το πρίσμα, ας δούμε τι μπορεί να «μετρήσει» στην καθημερινότητά μας ως προπόνηση και τι όχι.

Παιχνίδια με φίλους ή την οικογένεια

Αθλήματα που κάνετε με την παρέα σας ή με τα παιδιά σας καθαρά για ψυχαγωγία, όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ μπορούν να είναι μια μορφή άσκησης, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο προκαλείτε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Προφανώς, πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο έντασης και δυσκολίας για να θεωρηθεί μια προπόνηση αποτελεσματική. Αν στο παιχνίδι ιδρώνετε και σας κόβετε ελαφρώς η αναπνοή ενώ είστε σε συνεχή κίνηση για 30 λεπτά, τότε ναι, αυτό που κάνετε «μετράει» 100% ως άσκηση. Αν πάλι απλά περιμένετε την μπάλα να σας έρθει ή κάνετε συνεχώς διαλείμματα τότε αυτό χαρακτηρίζεται μάλλον ως διασκέδαση παρά ως προπόνηση.

Γενική στο σπίτι

Αν σηκώνετε τραπέζια και έπιπλα και μεταφέρετε κούτες, αυτό θα μπορούσε να είναι μια μορφή προπόνησης με βάρη. Βεβαιωθείτε όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα στο σπίτι ότι δεν καταπονείτε την πλάτη σας, χαμηλώνοντας πρώτα το σώμα σας στο ύψος του αντικειμένου, αγκαλιάζοντάς το και σηκώνοντάς το με λυγισμένα πόδια.

Σε γενικές γραμμές, το να κινείστε γρήγορα μέσα στο σπίτι και να κάνετε διάφορες δραστηριότητες, από το να μεταφέρετε ρούχα ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες μέχρι το να σκουπίζετε με την ηλεκτρική, όλες αυτές οι δουλειές θεωρούνται αερόβιες δραστηριότητες και δραστηριότητες ενδυνάμωσης που μπορείτε να «μετρήσετε» ως άσκηση.

*Εν κατακλείδι

Καλό είναι να δώσετε προτεραιότητα στις κανονικές σας προπονήσεις και να αντιμετωπίσετε τις όποιες πρόσθετες κινήσεις ως το κερασάκι στην τούρτα της fitness ρουτίνας σας. Θα υπάρξουν στιγμές που θα κάνετε ιδιαίτερα επίπονες δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας και ίσως χρειαστεί ακόμα και να παραλείψετε την προπόνησή σας αλλά τις περισσότερες φορές, το να κάνετε μια αγγαρεία ή να παίζετε ένα παιχνίδι στην αυλή του σπιτιού σας δεν θα ανεβάσει τον καρδιακό σας παλμό αρκετά ώστε αυτό να «μετράει» ως μια σταθερή προπόνηση.

Η κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει πολλά οφέλη και πρέπει να κινούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά για ουσιαστικά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να αρχίσετε ή αν κάνετε ήδη, να συνεχίσετε και την στοχευμένη σας προπόνηση.