Το να ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα, μπορεί, πραγματικά, να μας ανακουφίσει από το άγχος και να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας.

Ωστόσο, με τους γρήγορους – σχεδόν άπιαστους – ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι εύκολο να μπει κανείς σε ένα μοτίβο και να μην παρεκκλίνει από αυτό.

Σύντομα αρχίζουμε να αισθανόμαστε σαν… ρομπότ, που απλώς κάνει τα ίδια πράγματα μηχανικά.

Τι κάνουμε όταν η ζωή μας μοιάζει σαν σκηνή βγαλμένη από τη «Μέρα της Μαρμότας» και ζούμε την ίδια μέρα ξανά και ξανά;

Ο εγκέφαλός μας φοβάται την αλλαγή, αλλά επωφελείται από αυτήν

Η αλλαγή σημαίνει ότι χάνουμε τον έλεγχο σε ένα βαθμό. Αυτό όμως μπορεί να είναι απελευθερωτικό όταν μας οδηγεί εκεί που θέλουμε να πάμε.

Το πρόβλημα είναι ότι τα εξελικτικά μας ένστικτα αντιστέκονται στο απρόβλεπτο και την έλλειψη ελέγχου.

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι είμαστε πλάσματα της ρουτίνας. Λειτουργούμε καλύτερα με την προβλεψιμότητα, στην οποία βασιζόμαστε για να νιώθουμε ασφάλεια και άνεση.

Αλλά το θέμα είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν θέλει απλώς να επιβιώσει, αλλά να ζήσει.

Αντί, λοιπόν, να ζείτε στον αυτόματο πιλότο, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι διαφορετικό μπορώ να κάνω που θα με έκανε χαρούμενο;».

Μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε κάτι καινούργιο. Υπάρχει κάτι που μετανιώσατε που αφήσατε πίσω; Τι σας λείπει; Πού θα θέλατε να φτάσετε;

Μπορεί ο φόβος της αλλαγής να σας κρατάει σε αδράνεια, αλλά αν το τολμήσετε θα ανακαλύψετε πως πρόκειται για κάτι καλό.

Η αδράνεια στην Φυσική είναι η ιδιότητα του σώματος να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής του κατάστασης, οποιαδήποτε στιγμή.

Σκεφτείτε ότι είστε ένας αστεροειδής στο διάστημα. Αν δεν ασκηθεί μια ισχυρή δύναμη πάνω σας, θα συνεχίσετε στην ίδια τροχιά για πάντα.

Όσο πιο μεγάλη είναι η αλλαγή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντίσταση σ’ αυτήν.

Πώς θα βγείτε από την αδράνεια; Ίσως να ξεκινήσετε μια διατροφή ή γυμναστική. Μπορεί να θέλετε να κάνετε κάτι μεγάλο, όπως να αλλάξετε δουλειά και να μετακομίσετε σε άλλη πόλη ή κάτι μικρό, όπως το να βάψετε τα μαλλιά σας.

Το σημαντικό είναι ότι η ευτυχία που νιώθετε κάνοντας κάτι που απολαμβάνετε και «σπάτε» τη μονοτονία, μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αντίθετα, όταν οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι, δεν λειτουργούν το ίδιο καλά και έχουν μειωμένη γνωστική ικανότητα.

Και όταν κάποιος επαναλαμβάνει συνεχώς μια εργασία, σύντομα θα κουραστεί, θα βαρεθεί και τελικά, θα χάσει το ενδιαφέρον του.

Τα καλά νέα είναι ότι μια αλλαγή μπορεί να ξεκουράσει το μυαλό σας και να ανεβάσει τη διάθεσή σας.

Πώς να αγκαλιάσετε την αλλαγή

H αλλαγή είναι μία αναπόφευκτη, φυσιολογική και αναγκαία διαδικασία στη ζωή μας, η οποία χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, επιμονή και θάρρος. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Bristol προτείνουν να:

  • Αποδεχτείτε ότι η αλλαγή είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής.
  • Είστε ανοιχτοί στις νέες προτάσεις και ιδέες.
  • Δείτε την αλλαγή ως ευκαιρία για βελτίωση.
  • Μην αφήνετε το άγχος να ορίζει τις αποφάσεις σας.
  • Γιορτάσετε την πρόοδό σας.