Είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά, με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα να ξεπερνά εκείνη του καλαμποκιού ή των καρότων. Το παντζάρι, ή κοκκινογούλι, ή τεύτλο, ξεχωρίζει για το έντονο κόκκινό του χρώμα ενώ αποτελεί το ιδανικό superfood για όσους θέλουν έξτρα δύναμη και υγεία στο maximum.

Γεμάτα με πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, τα παντζάρια είναι μια πλούσια «πηγή» βεταΐνης, αδιάλυτων φυτικών ινών, φυλλικού οξέος που είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μαγγανίου, σιδήρου, καλίου, αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμίνης C για ισχυρό ανοσοποιητικό.

Τροφή για έξτρα δύναμη

Εάν αναζητείτε έναν φυσικό τρόπο για να ενισχύσετε την αντοχή και την αθλητική σας απόδοση, ο χυμός από παντζάρια μπορεί να σας βοηθήσει. Η ενισχυτική του δράση οφείλεται σε επιμέρους συστατικά του, τα νιτρικά άλατα, ένωση που το σώμα μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου.

Αυτό το μόριο συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος προς τους μυς, διευκολύνοντας την καρδιά και τους πνεύμονές σας να συμβαδίζουν όσο γυμνάζεστε. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Exeter, η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να ενισχύσει την αντοχή σας έως και 16% περισσότερο.

Πώς να το δοκιμάσετε

Εκτός από το να πιείτε τον χυμό του, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως βάση για ένα νόστιμο smoothie με μήλο, σέλινο και γάλα αμυγδάλου ή να φάτε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ή ψητό παντζάρι.

Τι να προσέξετε

Επειδή τα παντζάρια μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στο χώμα, απορροφούν όλα τα συστατικά του και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν επιβαρυνθεί με φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό, καλό είναι να προτιμάμε τα βιολογικά.

Extra οφέλη

Το φυλλικό οξύ που περιέχουν, βοηθά και στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από βλάβες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.