Οι φίλοι σας επέμεναν να ταξιδέψετε μαζί φέτος το καλοκαίρι αλλά ενώ είχατε την ευκαιρία και τη δυνατότητα, είπατε όχι; Κάθε χρόνο λέτε να ξεκινήσετε να μάθετε μια ξένη γλώσσα αλλά κάθε χρόνο μένετε στα λόγια; Η ηλικία δεν παίζει ρόλο στις αποφάσεις μας, ωστόσο οι αποφάσεις μας παίζουν ρόλο στο πώς περνάμε το χρόνο μας και τελικά τη ζωή μας.

Υπάρχουν λοιπόν πράγματα που κάνουμε και μετανιώνουμε μεγαλώνοντας, υπάρχουν όμως κι αυτά, μικρά ή μεγάλα, που αναβάλουμε συστηματικά ενώ δεν θα έπρεπε να μένουν πίσω…

5 πράγματα που θα μετανιώσετε που δεν τα κάνατε μεγαλώνοντας

#1 Δεν φύγατε από αυτήν την τοξική σχέση

Πόσοι από εμάς επιμένουμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση στον ερωτικό τομέα; Πόσοι σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο να αλλάξουμε έναν άνθρωπο και να τον κάνουμε όπως τον… ονειρευόμαστε;

Αρχικά, ας παραδεχτούμε πως δεν υπάρχει η «τέλεια» σχέση. Υπάρχει όμως εκείνη που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα για τον εαυτό μας, εκείνη που χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, συνεργασία και σεβασμό.

Αν λοιπόν σπαταλάτε μήνες ή ακόμα και χρόνια σε μια σχέση που στερείται τέτοιων στοιχείων, τότε τι ακριβώς κάνετε και τι περιμένετε;

Νιώθετε αντί για μια βαθιά σύνδεση με τον σύντροφό σας, πλήρως αποσυνδεδεμένοι; Αισθάνεστε σύγχυση σχετικά με το ρόλο που παίζετε στη ζωή του; Σας στερεί τη στοργή; Υπάρχουν μεταξύ σας συνεχώς γκρίνιες, καβγάδες και αρνητική κριτική;

Όλα αυτά είναι σημάδια τοξικότητας που σας χτυπούν το καμπανάκι να πάτε παρακάτω. Αξίζετε σε κάθε περίπτωση πιο ουσιώδεις και υγιείς δεσμούς, τόσο στον ερωτικό όσο και στον φιλικό τομέα.

#2 Δεν δοκιμάσατε νέα πράγματα από φόβο

Τι έχετε να χάσετε δοκιμάζοντας; Και αξίζει τελικά η ζωή αν μονίμως τη ζούμε εκ του ασφαλούς;

Από τα πιο απλά, όπως το να ξεκινήσετε ένα χόμπι που σας άρεσε από τότε που ήσασταν παιδί, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως το να αλλάξετε επαγγελματική σταδιοδρομία, οι αναθεωρήσεις, οι αλλαγές και οι δοκιμές είναι μέρος της ζωής που όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, είναι πράγματι «μικρή».

Δεν είναι κρίμα να μην τη χαιρόμαστε όπως ακριβώς μας αρέσει;

#3 Δεν αφιερώσατε αρκετό χρόνο σε εσάς και τους αγαπημένους σας

Κανείς δεν φτάνει στα βαθιά γεράματα και εύχεται κοιτάζοντας πίσω να είχε περάσει περισσότερο χρόνο στο γραφείο. Όλοι εύχονται να περνούσαν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Απενεργοποιήστε τα social, εστιάστε σε εσάς, τα ενδιαφέροντά σας και τα πρόσωπα που αγαπάτε.

Οργανώστε καλά την καθημερινότητά σας ώστε να σας αφήνει περιθώρια για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με τον κοινωνικό και τον ατομικό του χρόνο. Προσπαθήστε να βρείτε την ισορροπία και το τι ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς.

#4 Δεν είχατε αυτοπεποίθηση

Αν δεν πιστεύετε εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας, πώς περιμένετε οι άλλοι να πιστέψουν σε εσάς;

Η αυτοπεποίθηση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να κατακτηθεί. Μια κακή και ανακριβής αντίληψη για τον εαυτό σας, μπορεί να σας οδηγεί στην χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά εάν αυτό που σας κρατά πίσω και που χαρακτηρίζετε ως «μειονέκτημα» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα δικά σας «θέλω» ή είναι κάτι που μπορεί να έχει προκύψει από εξωτερικούς παράγοντες.

Επιπλέον, μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας.

«Αμφισβητείστε» τα αρνητικά λόγια που ενδόμυχα λέτε στον εαυτό σας και αναζητήστε την πραγματικότητα μέσα από γεγονότα. Για παράδειγμα, εάν πιστεύετε ότι αποτύχατε σε κάτι, αναρωτηθείτε: «Ποια στοιχεία το δείχνουν αυτό» και επίσης «Ποιες ήταν οι σωστές κινήσεις μου και μήπως τελικά υπήρχαν, έστω μικρές, νίκες στην όλη μου προσπάθεια»;

Βάζοντας κάτω τα γεγονότα θα διαπιστώσετε πως πάντα υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία αξίζει να πείτε «μπράβο» στον εαυτό σας.

#5 Δεν βάλατε στο «βιογραφικό» σας πράξεις καλοσύνης

Και είναι τόσο απλό να είμαστε θετικοί και ευγενικοί με τον συνάδελφο, το γείτονα, ένα άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη.

Όσο πιο πολύ βοηθάμε τους άλλους και όσο πιο ευγενικά συμπεριφερόμαστε, τόσο καλύτερα νιώθουμε μέσα μας. Η γενναιοδωρία μπορεί να είναι μεταδοτική και ο κόσμος μέσα από αυτήν, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, μπορεί πραγματικά να αλλάξει.