Αν δεν είστε εκ φύσεως πρωινός τύπος, το τρέξιμο με το που ανοίξετε τα μάτια σας μπορεί να ακούγεται σαν την τελευταία διαδικασία στην οποία θα θέλατε να υποβάλετε τον εαυτό σας. Από την άλλη, ίσως ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα boost ενέργειας, επομένως το να φορέσετε τα αθλητικά σας το πρωί μάλλον θα αποτελεί για εσάς ρουτίνα.

Είτε έχετε ήδη αυτή τη συνήθεια είτε όχι, ένα είναι βέβαιο: Πολλά είναι τα οφέλη του πρωινού τρεξίματος. Οφέλη που επηρεάζουν την υπόλοιπη μέρα σας. Ας δούμε λοιπόν σήμερα αναλυτικά τα πιο σημαντικά…

4 οφέλη του πρωινού τρεξίματος

#1 Λιγότερος κόσμος, καλύτερη εστίαση

Προφανώς δεν θα είστε ο μόνος ή η μόνη που τρέχει πρωί πρωί στη γειτονιά σας, σίγουρα όμως το περιβάλλον θα είναι πιο ήσυχο και η εστίασή σας ενισχυμένη.

Αφού ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού σας και ξεκινήσετε την άσκηση, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε το μυαλό σας πιο καθαρό και διαυγές. Ξαφνικά, μπορεί να παρατηρείτε περισσότερο τους ήχους της φύσης, τον περιβάλλοντα χώρο, τα λίγα αυτοκίνητα και τους πεζούς που θα συναντήσετε. Είναι πολύ πιθανό να είστε επίσης πιο προσεκτικοί απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους.

Σύμφωνα με μελέτες, η έντονη αερόβια άσκηση ενεργοποιεί τον προμετωπιαίο φλοιό και τον ινιακό λοβό, «έξυπνα» μέρη του εγκεφάλου που βοηθούν στο να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας.

Ειδικά το πρωί, φανταστείτε πως θα νιώσετε μετά από μια τέτοια προπόνηση και ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό γεύμα και πόσο έτοιμοι θα είστε διανοητικά και σωματικά για να αντιμετωπίσετε την ημέρα.

#2 Καλύτερος ύπνος

Το πρωινό τρέξιμο «απελευθερώνει» το βράδυ σας για να μπορείτε να το αφιερώσετε στην χαλάρωσή σας και στους αγαπημένους σας μετά τη δουλειά. Μπορεί να βελτιώσει επίσης τον ύπνο σας τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Ύστερα από μια κουραστική και γεμάτη ευθύνες μέρα, η αϋπνία μπορεί να σας ταλαιπωρήσει, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο κόπωσης και άγχους, μεταξύ άλλων ενδεχόμενων συνεπειών. Η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αϋπνίας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου «Northwestern».

Η πρωινή καρδιαγγειακή άσκηση, θα σας χαρίσει εν ολίγοις περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα είστε έτοιμοι πια για ύπνο την κατάλληλη στιγμή. Όταν δηλαδή ξαπλώσετε στο κρεβάτι και όχι ενόσω κάθεστε στο γραφείο σας…

#3 Περισσότερος χρόνος στη φύση, καλύτερη ψυχική υγεία

Οι υπαίθριες πρωινές προπονήσεις μπορούν να σας προσφέρουν όλα τα οφέλη για την ψυχική υγεία που χαρίζει ο χρόνος που περνάμε στη φύση.

Μελέτη από το πανεπιστήμιο του «Stanford» αποκάλυψε ότι τα άτομα που περπατούσαν στο πάρκο για 50 λεπτά ημερησίως είχαν λιγότερο άγχος και έκαναν λιγότερες αρνητικές σκέψεις σε σύγκριση με εκείνα που περπατούσαν σε ένα πιο αστικό περιβάλλον.

#4 Πολύτιμος χρόνος μόνο με τον εαυτό μας

Υπάρχει τόση ηρεμία πριν όλη η πόλη ξυπνήσει και μπει σε πλήρη κίνηση. Αυτή η στιγμή του πρωινού τρεξίματος είναι μια μοναδική ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε εμάς. Αν δε, ξεκινήσουμε χαράματα, οι μόνοι ήχοι που θα ακούμε θα είναι τα βήματά μας, η αναπνοή μας και ίσως κάποια πουλιά να κελαηδούν.

Με το πρωινό τρέξιμο λοιπόν, η ηρεμία και η ενέργεια έρχονται σε απόλυτη ισορροπία για να ξεκινά η κάθε μέρα μας, ιδανικά.

*Αν θέλετε να εντάξετε το πρωινό τρέξιμο στη ζωή σας, ξεκινήστε με 3 φορές την εβδομάδα και προσπαθήστε να παραμείνετε συνεπείς για ένα μήνα. Αν θεωρήσετε με το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος ότι το να σηκώνεστε τόσο νωρίς δεν σας ταιριάζει, επιλέξτε εκείνη την ώρα της ημέρας στην οποία θα είστε πιστοί και την οποία απολαμβάνετε περισσότερο.

Δώστε ωστόσο σε αυτήν την προσπάθεια λίγο χρόνο. Μπορεί τελικά μια τέτοια αλλαγή στη ρουτίνα σας να έχετε ανάγκη και τα αποτελέσματα να σας εκπλήξουν ευχάριστα.