Η κοινή χρήση φωτογραφιών, ενημερώσεων και καταστάσεων σχετικά με τη σχέση σας στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας, σύμφωνα με έρευνα. Ανάλογα βέβαια με τον τρόπο που επιλέγετε να το κάνετε και το άτομο που έχετε δίπλα σας.

Το «soft launching» συνεπάγεται τη δημοσιοποίηση της σχέσης σας, διατηρώντας παράλληλα λεπτομέρειες της ιδιωτικής σας ζωής, χωρίς ετικέτες ή λεπτομερείς αναφορές.

Αν και αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε γνωστή μια εκκολαπτόμενη σχέση χωρίς να την επιδεικνύετε υπερβολικά, το «soft launching» μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται ανασφαλής ως προς τη σταθερότητα της σχέσης σας.

Από την άλλη πλευρά, το «hard launching» συνεπάγεται την πλήρη αποκάλυψη του ποιος είναι ο σύντροφός σας και όλων των στιγμών που βιώνετε μαζί. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, ρίξτε μια ματιά στα καλά και τα κακά που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν πατήσετε «δημοσίευση».

Τα μειονεκτήματα του «hard launching»

Πίεση και συγκρούσεις

Οι διαφορές στις αντιλήψεις περί ιδιωτικότητας που μπορεί να έχετε εσείς και ο σύντροφός σας, ίσως προκαλέσουν προστριβές όταν θελήσετε να δημοσιεύσετε κάτι. Μπορεί για παράδειγμα να προκύψουν συγκρούσεις εάν ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ λιγότερο από εσάς ή απλά δεν του αρέσει η τόση έκθεση.

Η δική σας επιμονή, μπορεί να του προκαλέσει πίεση να αλλάξει τις διαδικτυακές του συνήθειες για να σας ευχαριστήσει. Αυτή η αλλαγή μπορεί να τον φέρει σε δύσκολη θέση και σε μια προβληματική κατάσταση που θα διαιωνίζεται.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για κάποια άτομα, οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα και αμήχανα.

Εάν ο σύντροφός σας έχει διαφορετικά συναισθήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα στη σχέση σας, είναι σημαντικό να συζητήσετε μαζί του πριν προχωρήσετε σε αναρτήσεις. Ο αλληλοσεβασμός των ορίων που το κάθε άτομο θέτει σε μια σχέση είναι άλλωστε σε όλα τα επίπεδα σημαντικός ώστε η σχέση να ευδοκιμήσει.

Ζήλια

Έρευνα αποκάλυψε ότι η ζήλια μπορεί να προκύψει όταν ο ένας σύντροφος δημοσιεύει τη σχέση ενώ ο άλλος όχι.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας νιώθετε διαφορετικά όταν δημοσιεύετε πράγματα για τη σχέση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να συζητήσετε μεταξύ σας για το τι θα σας έκανε να αισθάνεστε ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Ο συμβιβασμός θα ήταν το «κλειδί» σε μια τέτοια κατάσταση ώστε καμιά πλευρά να μην νιώθει άγχος, πίεση ή ανασφάλεια.

Τα πλεονεκτήματα του «hard launching»

Μεγαλύτερη ασφάλεια και χαρά

Έρευνες έδειξαν ότι τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να βιώσουν ευτυχία παρά ζήλια όταν δημοσιοποιούν τη σχέση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η ανάρτηση μιας σχέσης στα social σχετίζεται με αύξηση στη συνολική ικανοποίηση του ζευγαριού.

Όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται το ανέβασμα μιας selfie ή μιας μικρής ανάρτησης έκφρασης αγάπης, αυτές οι κινήσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως ένδειξη δέσμευσης σε μια σχέση.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Social Psychological and Personality Science» διαπίστωσε επίσης ότι τα ζευγάρια που μοιράζονταν κοινές φωτογραφίες προφίλ αισθάνονταν πιο ασφαλή και πιο κοντά με τον σύντροφό τους.

Ωστόσο, δεν είναι ωφέλιμο να προχωράτε σε αναρτήσεις αν ο σύντροφός σας δεν είναι σύμφωνος με τέτοιες χειρονομίες διότι, όπως είπαμε, ενδέχεται τα αποτελέσματα να είναι ακριβώς τα αντίστροφα από αυτά που περιμένετε.

*Εν κατακλείδι, η απόφαση της κοινοποίησης μιας σχέσης στα social έχει τα καλά και τα κακά της, σε κάθε περίπτωση όμως, το βέβαιο είναι ένα: Πως πρέπει να παίρνεται από κοινού.