Η στάση του σώματος αφορά την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και τη «συνεργασία» της με τους μυς ώστε να είμαστε σωστά ευθυγραμμισμένοι όταν είμαστε όρθιοι ή όταν καθόμαστε. Στην περίπτωση της κακής στάσης που πολλοί από εμάς χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε, έχουμε, μπορούν να προκύψουν κοινά, ιδιαιτέρως ενοχλητικά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα ο πόνος στην πλάτη και τον αυχένα.

Με άλλα λόγια, η κακή στάση του σώματος προκαλεί ανισορροπίες, τις οποίες στη συνέχεια το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει. Σε αυτή του την προσπάθεια, μερικοί μύες τεντώνονται και εξασθενούν ενώ άλλοι γίνονται βραχύτεροι και σφιχτοί. Έτσι, τόσο οι τένοντες όσο και οι μύες δεν λειτουργούν σωστά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην καταπονούμαστε;

Πιο υγιείς με καλύτερη στάση

Επίπεδη πλάτη

Όταν η πλάτη μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη και δεν κάνει φυσική καμπύλη στο κάτω μέρος της, ο αυχένας και το άνω μέρος της επιβαρύνονται.

Μπορείτε να διορθώσετε την επίπεδη πλάτη κάνοντας ασκήσεις που ενισχύουν τον αυχένα, τους μυς των πίσω ώμων, τον πυρήνα και τους γλουτούς σας. Επιλέξτε:

  • Διατάσεις στήθους
  • Πλάγιες εκτάσεις με αλτήρες
  • Έλξεις πλάτης
  • Σανίδα
  • Ασκήσεις ανύψωσης ποδιών

Στρογγυλοί ώμοι

Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν έχετε στρογγυλούς ώμους κοιτάζοντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα, τότε τα χέρια σας πρέπει να βρίσκονται κοντά στο σώμα και οι αντίχειρες να «βλέπουν» προς τα εμπρός. Μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε εάν έχετε αυτό το πρόβλημα αν ξαπλώσετε στο έδαφος και οι αρθρώσεις των ώμων σας δεν το αγγίζουν.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να ενισχύσετε το πάνω μέρος της πλάτης, τους μυς του στήθους και του πυρήνα. Μπορείτε να κάνετε:

  • Γέφυρα
  • Διατάσεις στήθους
  • Σανίδα
  • Έλξεις

Περισσότερο βάρος στο ένα πόδι

Το να στηρίζεστε στο ένα πόδι μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Η μυϊκή καταπόνηση στους γλουτούς και το κάτω μέρος της πλάτης θα προέλθει ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης μυϊκής ανισορροπίας γύρω από την περιοχή της λεκάνης.

Προσπαθήστε να στέκεστε με το βάρος σας ομοιόμορφα κατανεμημένο και στα δύο πόδια. Μπορείτε να ενισχύσετε τους μυς του πυρήνα και τους γλουτούς κάνοντας:

  • Γέφυρα
  • Σανίδα
  • Ανασηκώσεις ποδιών στο πλάι

Μήπως δεν κινείστε αρκετά;

Γενικά, για καλύτερη στάση και λιγότερους πόνους θα πρέπει να θυμάστε πως δεν πρέπει να παραμένετε στην ίδια θέση για πολύ. Το σώμα χρειάζεται κίνηση και συχνές αλλαγές στάσης.

Πρέπει να τεντώνεστε, να περπατάτε ή να αλλάζετε τη θέση σας τουλάχιστον μία φορά κάθε 30 λεπτά. Ανεξάρτητα από το πόσο σωστή είναι η στάση σας, ο παρατεταμένος χρόνος παραμονής σε αυτήν, μπορεί να σας βλάψει.

Επιπλέον,  όταν κοιτάτε προς τα κάτω για πολλή ώρα, επιβαρύνετε τους μυς στον αυχένα και το άνω μέρος της πλάτης.

Μπορείτε να κρατάτε το κινητό σας αν όχι ακριβώς μπροστά στα μάτια σας, λίγο πιο χαμηλά, αλλά όχι εντελώς κάτω. Προσπαθήστε επίσης να κρατάτε το λαιμό και τη σπονδυλική σας στήλη σε μια χαλαρή, ευθεία στάση ενώ κοιτάτε τον υπολογιστή. Ρυθμίστε κατάλληλα το ύψος της οθόνης και μεγεθύνετε αν χρειάζεται για να αποφεύγετε την κλίση.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό;

Η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό είναι  απαραίτητη όταν κάνει την εμφάνισή του παρατεταμένος πόνος σε κάποιο σημείο του σώματος, δυσκολία κάμψης του αυχένα ή κάποιας άρθρωσης καθώς και μούδιασμα.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται με ξεκούραση, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής καθώς και μέσω της τοποθέτησης ειδικών ναρθήκων οι οποίοι συμβάλλουν στην ακινητοποίηση της πάσχουσας περιοχής.

Σε περιπτώσεις όμως, όπου υπάρχουν προβλήματα χρόνια τότε τις περισσότερες φορές η καλύτερη λύση είναι η φυσικοθεραπεία.

Ο γιατρός, ανάλογα με την κατάστασή σας, θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.