Καθώς αλλάζουν οι εποχές, θα πρέπει να αλλάζουν ιδανικά και οι τροφές που βάζουμε στο πιάτο μας. Ο λόγος είναι προφανής. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη γεύση, είναι πιο θρεπτικά και βέβαια είναι γεμάτα οφέλη για την  υγεία μας.

Κι ενώ το να προτιμάτε να καταναλώνετε το λεγόμενο «ουράνιο τόξο» ακούγεται σαν μια παρωχημένη και απλοϊκή συμβουλή, στην πραγματικότητα είναι ο χρυσός κανόνας στη διατροφή.

Γεμίστε λοιπόν το μενού της εβδομάδας με ό,τι πιο χρωματιστό, ό,τι πιο φρέσκο και ό,τι πιο υγιεινό έχει αυτή η γλυκιά εποχή να μας προσφέρει.

Οι 3 καλύτεροι τρόποι για να απολαύσετε τις νοστιμιές του φθινοπώρου

#1 Καταναλώστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας ωμά

Δεν χρειάζεται να μαγειρεύετε όλα τα τρόφιμα που αγοράζετε απλά και μόνο επειδή έξω έπιασε λίγο κρύο. Πολλά δεν χρειάζονται καμιά απολύτως προετοιμασία.

Αφήστε για παράδειγμα τη φλούδα στο μήλο σας, αφού το πλύνετε βέβαια πολύ καλά και επωφεληθείτε των θρεπτικών της συστατικών.

Συνδυάστε τα φρούτα και τα λαχανικά με φαντασία δημιουργώντας θρεπτικά σνακ σε χρόνο μηδέν. Θα μπορούσατε να συνδυάσετε τα μήλα με ξηρούς καρπούς και μέλι ή σε μια φθινοπωρινή θρεπτική σαλάτα με φρέσκα λαχανικά.

#2 Μπορείτε όμως και να τα ψήσετε

Αν δεν είστε σίγουροι για το τι θα κάνετε με τα τόσα… κολοκυθάκια, ψήστε τα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και προαιρετικά λίγο αλάτι και πιπέρι.

Μπορείτε όμως να ψήσετε και τα φρούτα. Μια νόστιμη συνταγή είναι τα ψητά γεμιστά μήλα. Για να τα φτιάξετε θα χρειαστείτε:

  • 5 μεγάλα μήλα
  • 5 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
  • 1/4 κούπας λικέρ της αρεσκείας σας
  • 3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα λεμόνι χωρίς ζάχαρη
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή, πάνω από κάθε μήλο
  • Κανέλα για πασπάλισμα
  • 1/2 κούπα νερό

Εκτέλεση:

  • Μουλιάζετε τις σταφίδες με το λικέρ για 15 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα τα αμύγδαλα και τη μαρμελάδα.
  • Καθαρίζετε τα μήλα, από τα κουκούτσια, χωρίς να τα κόψετε στη μέση.
  • Γεμίστε τα μήλα, προσθέτοντας μερικές κουταλιές από τη μαρινάδα.
  • Πασπαλίστε από πάνω με λίγη κανέλα και βάλτε την καστανή ζάχαρη από πάνω.
  • Τοποθετήστε τα σε ένα πυρέξ, προσθέστε λίγο νερό και όση μαρινάδα περίσσεψε και ψήστε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.

*Τα λαχανικά είναι προτιμότερο να είναι ελάχιστα μαγειρεμένα, σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη καλύτερα στον ατμό, καθώς με το μαγείρεμα στο νερό χάνουν πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.

*Καλό είναι να αποφεύγετε το τηγάνισμα ή το δυνατό τσιγάρισμα γιατί παράγονται στοιχεία οξείδωσης βλαβερά για τον οργανισμό μας.

#3 Συμπληρώστε το πιάτο σας με μπαχαρικά

Δοκιμάστε να προσθέσετε κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, κάρδαμο και μπαχάρι στις συνταγές σας, τα οποία είναι όπως τα φρούτα και τα λαχανικά γεμάτα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά

Αυτήν την εποχή, ενδεικτικά θα βρείτε φρέσκα τα εξής:

  • Σταφύλια
  • Ακτινίδια
  • Μήλα
  • Αχλάδια
  • Πράσινα φασολάκια
  • Μπρόκολο
  • Μελιτζάνες
  • Σπανάκι
  • Γλυκοπατάτες
  • Αβοκάντο
  • Πράσα
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κολοκύθα
  • Πορτοκάλια