Οι covid-19 μολύνσεις αναμένεται να αυξηθούν τώρα που μπαίνουμε σταδιακά στο φθινόπωρο και ο χειμώνας πλησιάζει. Με τις νεότερες παραλλαγές, όπως η Eris (EG.5) και η Omicron BA.2.86 να «κυκλοφορούν», δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται για τα συμπτώματα και την ασθένεια που μπορεί να προκαλέσουν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατόπιν της μόλυνσης παραμένουν σχεδόν ίδια, αν και η σειρά που μπορεί να εμφανιστούν μπορεί να διαφέρει.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της covid-19

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα του κορωνοϊού παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό συνεπή ακόμα και από παραλλαγή σε παραλλαγή ενώ δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται πολύ συγκριτικά με το προηγούμενο φθινόπωρο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός ή ρίγη.
  • Πονόλαιμος.
  • Πόνοι στο σώμα.
  • Πονοκέφαλος.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Κούραση.
  • Συμφόρηση ή καταρροή.
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
  • Ναυτία ή εμετός.
  • Διάρροια.

Με ποια σειρά μπορεί να εμφανιστούν;

Ενώ η σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομα, τα κοινά αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή.

Ενώ αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά οι πρώτοι δείκτες μόλυνσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί να εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν στην παραπάνω λίστα.

Η μελέτη Zoe COVID Symptom, στα πλαίσια της οποίας συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω εφαρμογών για smartphone, έχει ήδη αποκαλύψει ότι ο πονόλαιμος ήταν το πιο συχνό σύμπτωμα, μετά την κυριαρχία της Όμικρον στα τέλη του 2021. Η απώλεια όσφρησης, αντίθετα, ήταν λιγότερη διαδεδομένη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό συνήθως αρχίζουν να αισθάνονται άρρωστα μέσα σε πέντε ή έξι ημέρες και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα οπουδήποτε από την πρώτη έως και την 14η ημέρα.

Πόσο διαρκούν;

Ενώ κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η περίοδος ανάρρωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σοβαρότητα της νόσησης. Μπορείτε να αναμένετε να αναρρώσετε μέσα σε δέκα ημέρες έως δύο εβδομάδες εάν έχετε ήπια συμπτώματα ενώ μπορεί να χρειαστούν ακόμα και μήνες για να υποχωρήσουν σε περιπτώσεις long covid.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία, το πνευμονικό απόστημα και το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Είναι πράγματι covid-19;

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι έχετε μολυνθεί από τον κορωνοϊό βάσει των συμπτωμάτων σας, μιας και είναι κοινά σε διαφορετικές αναπνευστικές λοιμώξεις, επομένως η λήψη ενός τεστ με το πρώτο σύμπτωμα θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε περί τίνος πρόκειται.

Εφόσον βγείτε θετικοί είναι σημαντικό να απομονωθείτε για να αναρρώσετε και να μην κολλήσετε τους οικείους σας ενώ μπορεί να είστε μεταδοτικοί, ακόμα και εάν αισθάνεστε καλά, εάν έχετε θετικό τεστ εντός δέκα ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων σας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίστε να φοράτε μάσκα υψηλής ποιότητας. Περιμένετε 48 ώρες και μετά κάντε ένα άλλο τεστ.