Βάλτε τα ακουστικά σας – ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά λένε ότι η μουσική μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pain Research, η μουσική που προτιμά ο κάθε ασθενής μειώνει σημαντικά τη δυσφορία – χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής – ενισχύοντας, επίσης, την ικανότητα του να αντιμετωπίζει τον σωματικό πόνο.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις στη μουσική παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά της, καθώς τα αγαπημένα τραγούδια των συμμετεχόντων είχαν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του πόνου από ό,τι η άγνωστη χαλαρωτική μουσική.

Τι άλλα οφέλη έχει η μουσική για την υγεία

Ακούτε μουσική για να συγκεντρωθείτε στο γραφείο, για να κάνετε τις δουλειές στο σπίτι πιο ευχάριστες, για να ανεβάσετε τη διάθεσή μας ή απλά επειδή σας αρέσει.

Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει η επιστήμη, μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από αυτά, τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα σας:

Μειώνει το στρες

Έρευνες δείχνουν ότι η μουσική ενισχύει την υγεία μέσω της μείωσης του στρες.

Συγκεκριμένα, τα ήρεμα τραγούδια με αργό ρυθμό μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ηρεμήσουν κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων, επαναφέροντας τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση που τείνουν να αυξάνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Κάνει καλό στην καρδιά

Η μουσική φαίνεται να ηρεμεί την καρδιά, το πιο ευάλωτο ανθρώπινο όργανο στο άγχος, μειώνοντας τους παλμούς της, ελαττώνοντας την πίεση του αίματος και εξασφαλίζοντας την πιο ομαλή ροή του.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η μουσική:

  • Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερη καρδιαγγειακή προπόνηση και να μείνουν παραπάνω στον διάδρομο ή το ποδήλατο.
  • Χαλαρώνει τις αρτηρίες και εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
  • Μειώνει το άγχος σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.
  • Επιταχύνει την επαναφορά του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Βοηθά τα άτομα που αναρρώνουν από καρδιοχειρουργική επέμβαση να αισθάνονται λιγότερο πόνο και άγχος.

Βελτιώνει τον ύπνο

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η ακρόαση χαλαρωτικής κλασικής μουσικής μπορεί να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και προσιτή μέθοδος αντιμετώπισης της αϋπνίας.

Πολλές περιπτώσεις αϋπνίας οφείλονται στο άγχος ή σε κάποια άλλη συναισθηματική ή σωματική διαταραχή κι έτσι ο ύπνος τείνει να επιστρέφει στα φυσιολογικά πλαίσια, μόλις αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι στρεσογόνες καταστάσεις.

Παράλληλα, η μουσική μπορεί να προωθήσει τη χαλάρωση των μυών, επιτρέποντας στο σώμα σας να απελευθερώσει εύκολα λίγη από την ένταση που έχει συσσωρευτεί μετά από μια αγχωτική ημέρα.