Ενώ ο οδοντίατρος μπορεί να σας… απωθεί, το τακτικό checkup – εκτός του βουρτσίσματος και της χρήσης νήματος – είναι κομβικής σημασίας για την στοματική υγιεινή και φυσικά, για γέρα δόντια και υγιή ούλα. Όσο είστε εκεί λοιπόν, γιατί να μην αξιοποιήσετε στο έπακρο το ραντεβού σας;

Το πρόβλημα είναι ότι στην προσπάθειά σας να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, μπορεί να ξεχάσετε να αναφέρετε σημαντικές πληροφορίες και λεπτομέρειες, όπως οι συνήθειές σας ή συμπτώματα που μπορεί να έχουν εμφανιστεί. Όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά και τελικά να μην επωφεληθείτε τόσο από το checkup σας.

Τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για χάρη της στοματικής σας υγείας, περιλαμβάνουν:

Δεν είστε ειλικρινείς με τις συνήθειές σας

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και να καθαρίζετε τα δυσπρόσιτα σημεία ανάμεσά τους, όπως με την χρήση του οδοντικού νήματος, μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς με τον οδοντίατρο όταν τους ρωτά για τις συνήθειές τους.

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας, ακόμα και όταν αμελείτε την φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής. Έτσι θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και μπορεί να σας προτείνει διαφορετικές μεθόδους για να καταφέρετε να διατηρήσετε τις καλές σας συνήθειες μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον μπορεί να σας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μελλοντικών προβλημάτων.

Δεν μοιράζεστε τα συμπτώματά σας

Μπορεί να έχετε ορισμένα συμπτώματα αλλά να τα παραλείπετε επειδή δεν γνωρίζετε ότι πρέπει να τα μοιραστείτε με τον γιατρό σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε πόνο που εμφανίζεται ορισμένες φορές σε ένα ή περισσότερα δόντια, είναι καλό να τον ενημερώσετε.

Γενικά μιλήστε μαζί του για οτιδήποτε σας φαίνεται ή αισθάνεστε ασυνήθιστο στα δόντια, τα ούλα, την γλώσσα και γενικά το στόμα σας. Άλλα πράγματα που μπορείτε να αναρωτηθείτε πριν το ραντεβού σας περιλαμβάνουν:

  • Είναι τα δόντια σας ευαίσθητα στο ζεστό ή στο κρύο;
  • Παρατηρείτε ότι αποφεύγετε να μασάτε από την μία πλευρά;
  • Αισθάνεστε πόνο;
  • Τα ούλα σας αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι κομβικής σημασίας για να βοηθήσετε τον οδοντίατρό σας να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την στοματική σας υγεία.

Δεν αναφέρετε το ιστορικό σας

Ενώ έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του οργανισμού συνολικά.

Διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παλινδρόμηση οξέος, οι πονοκέφαλοι και τα προβλήματα στα ιγμόρεια συνδέονται με την στοματική υγεία, αναφέρουν οι ειδικοί.

Για αυτό είναι σημαντικό να μοιράζεστε το ιστορικό σας με τον οδοντίατρό σας για να μπορεί να διαμορφώσει – εφόσον χρειαστεί – το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα που παίρνετε, μιας και ορισμένα προκαλούν παρενέργειες όπως η ξηροστομία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας, αναφέρουν οι ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας των ΗΠΑ.