Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να αισθάνεστε ξεκούραστοι και ενεργοί κάθε πρωί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αλλάξετε τον ήχο αφύπνισης στο κινητό σας και το πρωινό σας ξύπνημα να συνοδεύεται από μια μελωδία γνώριμη που σας αρέσει να τραγουδάτε.

Εκτός από το να ξυπνάτε με ωραία μουσική, δοκιμάστε και τις ακόλουθες απλές ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν άμεσα να αποβάλλετε το αίσθημα υπνηλίας και πρωινής κόπωσης.

9 απλοί τρόποι που διώχνουν την κούραση και χαρίζουν ενέργεια το πρωί

#1 Ακολουθείστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Πηγαίνετε για ύπνο και σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα ή μήπως το πρόγραμμά σας έχει διακυμάνσεις;

Εάν οι ώρες ύπνου- αφύπνισης είναι ασταθείς, τότε το εσωτερικό μας «ρολόι» τίθεται εκτός λειτουργίας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στον εγκέφαλο.

Ο οργανισμός μας είναι γενικά προγραμματισμένος να λειτουργεί σε κύκλους. Όταν ο χρονισμός αυτών των κύκλων είναι απενεργοποιημένος, είναι σαν να έχουμε έναν κινητήρα που δυσλειτουργεί, γεγονός που εξηγεί τη δυσκολία στο ξύπνημα.

Η τήρηση λοιπόν ενός τακτικού προγράμματος ύπνου μπορεί να διευκολύνει την ξεκούραση το βράδυ και το πρωινό ξύπνημα.

Όταν δημιουργείτε τη ρουτίνα ύπνου σας, βεβαιωθείτε πως καλύπτει τις ατομικές σας ανάγκες και κυμαίνεται από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

#2 Μην πατάτε το snooze

Πατώντας το κουμπί της αναβολής, το σώμα σας αρχίζει να μπαίνει ξανά στον κόσμο των ονείρων… Και ακριβώς όταν είναι έτοιμο να μεταβεί σε ένα άλλο στάδιο ύπνου, ξυπνάτε ξανά. Έτσι, μπερδεύετε τον εγκέφαλό σας, βάζοντάς τον σε μια κατάσταση ημιδιαύγειας.

Ως αποτέλεσμα, είναι αδύνατο να νιώθετε ενεργοί και ανανεωμένοι το πρωί‌.

#3 Απλά αναπνεύστε

Μόλις ξυπνήσετε, καθίστε στο κρεβάτι και εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά για περίπου δύο λεπτά, παίρνοντας μεγάλες, αργές αναπνοές για να γεμίσετε τα κύτταρα σας με οξυγόνο.

Το αναπνευστικό σύστημα επιβραδύνεται ενώ κοιμάστε και με τις αναπνοές ενεργοποιείται ξανά. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αναπνοών, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας με το που ανοίξετε τα μάτια σας.

#4 Πιείτε νερό

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα μας χάνει νερό σε ποσότητες που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας στην κρεβατοκάμαρά του και τα μοτίβα της αναπνοής του.

Δεδομένου ότι το νερό μεταφέρει οξυγόνο στους μυς και τον εγκέφαλο, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και πνευματική αδυναμία. Για να αναπληρώσετε την έλλειψή του λοιπόν, πιείτε 1-2 ποτήρια πριν τον καφέ σας για να αναζωογονηθείτε.

#5 Αφήστε το φως του ήλιου να μπει

Το φυσικό φως «φρενάρει» τη μελατονίνη, την «ορμόνη του ύπνου» και ο εγκέφαλός μας λαμβάνει το απαραίτητο σήμα ενεργοποίησης κάθε πρωί.

#6 Βάλτε στο πρόγραμμα την άσκηση

Η άσκηση αυξάνει άμεσα την εγρήγορση και μειώνει την κόπωση, σύμφωνα με παλαιότερη ανασκόπηση μελετών.

Είτε πάτε στο γυμναστήριο είτε για μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο είτε απλά κάνετε λίγα push-ups, θα ενεργοποιήσετε τη ροή του οξυγόνου και του αίματος σε σώμα και εγκέφαλο και θα γεμίσετε ενέργεια.

#7 Κάντε ένα χλιαρό ντους

Και προς το τέλος για έστω 10 δευτερόλεπτα, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στο κρύο.

Το κρύο ενεργοποιεί την κυκλοφορία και «ξυπνά» τον εγκέφαλο.

#8 Πάρτε μια δόση καφεΐνης

Η καφεΐνη επιβραδύνει τη συσσώρευση χημικών ουσιών που προάγουν την υπνηλία και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πνευματικής και σωματικής κόπωσης.

#9 Βάλτε μουσική

Το σωστό είδος μουσικής μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ώθηση το πρωί.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ‌«Experimental Psychology»‌ αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που άκουγαν κάθε πρωί το συναρπαστικό κοντσέρτο του Βιβάλντι «Άνοιξη», παρουσίασαν μεγαλύτερα επίπεδα εγρήγορσης και βελτιωμένη γνωστική ικανότητα.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Sleep and Biological Rhythms» συμπέρανε ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν πιο ξύπνιοι τα πρωινά που ξεκινούσαν «παρέα» με τα αγαπημένα τους τραγούδια.