Δεκαετίες έρευνας έχουν αποκαλύψει τα οφέλη αυτού του αγαπημένου, για πολλούς από εμάς, ροφήματος, ωστόσο το πώς τελικά επηρεάζει η καφεΐνη τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά είναι μια προσωπική υπόθεση… Άλλωστε δεν είναι κάθε καφές ίδιος.

Υπάρχει ο στιγμιαίος, ο ντεκαφεϊνέ, ο καφές με κρέμα, με ζάχαρη, με γάλα κτλ.

Ας ρίξουμε πρώτα από όλα μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει το καθημερινό μας καφεδάκι.

Καφές και Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ)

Ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο «Nutrients» δεν κατάφερε να διαλευκάνει εάν ο καφές είναι ένοχος για όσους εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά την κατανάλωσή του ή εάν άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής ή ενδεχόμενες παθήσεις μπορούν επίσης να παίζουν ρόλο.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Clinical Gastroenterology and Hepatology» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη καφέ, τσαγιού και ροφημάτων με ζάχαρη συνδέεται με αύξηση των συμπτωμάτων ΓΟΠΝ.

Δεδομένου ότι τα συμπεράσματα δεν είναι καταληκτικά και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στον καφέ με άδειο στομάχι.

Εάν παρατηρήσετε καούρα ή/και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα μετά από ένα φλιτζάνι, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε αυτή σας τη συνήθεια.

Ο καφές και οι κινήσεις του εντέρου

Έρευνες δείχνουν ότι ο καφές βοηθά στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανασκόπηση του «Planta Medica», η καφεΐνη απορροφάται πλήρως από το στομάχι και το λεπτό έντερο εντός 45 λεπτών μετά την κατανάλωσή του.

Σε ατομικό επίπεδο, μπορείτε να καταλάβετε πώς σας επηρεάζει ένα φλιτζάνι καφέ με άδειο στομάχι το πρωί ανάλογα με το πότε πηγαίνετε τουαλέτα ή με το αν αισθάνεστε ξαφνικά μια αίσθηση εγρήγορσης.

Συμβουλές για άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη

Αν νιώθετε ευαισθησία όταν πίνετε σκέτο καφέ, σκεφτείτε να προσθέσετε γάλα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη της καφεΐνης και να μειώσει τον πιθανό κίνδυνο καούρας.

Μπορείτε επίσης να πίνετε καφέ συνοδεύοντάς τον από ένα πρωινό γεύμα για να μειώσετε τον ρυθμό απορρόφησης της καφεΐνης, κάτι που μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις πιθανές παρενέργειες του καφέ.

Ορισμένες υγιεινές ιδέες περιλαμβάνουν:

  • Μια φέτα τοστ ολικής αλέσεως με λίγο βούτυρο ξηρών καρπών και ένα φρούτο.
  • Ένα φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης με γάλα, σπόρους chia και μούρα.
  • Ένα γιαουρτάκι με 1 κουταλιά του γλυκού μέλι, λίγα δημητριακά ολικής άλεσης και μια χούφτα ρόδι.

Εντέλει πώς να πίνουμε τον καφέ μας;

Εάν δεν αντιμετωπίζετε παρενέργειες ούτε βέβαια κάποιο θέμα υγείας που να σας το απαγορεύει, το να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ με άδειο στομάχι πιθανόν να μην σας βλάπτει.

Ωστόσο, εσείς γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας. Εάν είναι ευαίσθητο στην καφεΐνη, σκεφτείτε να συνδυάσετε ένα σνακ με τον καφέ σας για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην πέψη.