Γνωρίζουμε πόσο ευεργετικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Και το μπρόκολο φαίνεται να είναι μια καλή επιλογή, ειδικά για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες έως την συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, τα οφέλη του μπρόκολου είναι πολλά και εντυπωσιακά. Το σταυρανθές λαχανικό είναι επίσης γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες A, C, K, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργεί το σώμα σας σωστά.

Γιατί το μπρόκολο συμβάλλει στην διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του, περιλαμβάνουν:

«Πλούσιο» σε φυτικές ίνες

Ως μη αμυλούχο λαχανικό, περιέχει λιγότερα από 6 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 1 φλιτζάνι ωμή μερίδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Ο συνδυασμός λίγων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που επιβραδύνουν την πέψη, σημαίνει ότι η κατανάλωση μπρόκολου δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, η κατανάλωση μπρόκολου και άλλων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες προάγει την πληρότητα και την κινητικότητα του εντέρου. Η American Diabetes Association συνιστά στα άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη να γεμίζουν το μισό τους πιάτο με μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Περιέχει σουλφοραφάνη

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση του μπρόκολου θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Phytomedicine Plus, η σουλφοραφάνη – ένωση που περιέχει θείο, υπάρχει στα σταυρανθή λαχανικά και τους δίνει το χαρακτηριστικό τους άρωμα – μπορεί να παίζει ρόλο στη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και ευθύνεται για ορισμένες από τις καρδιακές επιπλοκές του διαβήτη.

Σας ενυδατώνει

Όταν είστε αφυδατωμένοι το σάκχαρο συγκεντρώνεται στο αίμα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, λένε οι ειδικοί από το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Από την άλλη, όταν το το σάκχαρό σας αυξάνεται, κινδυνεύετε να εμφανίσετε και αφυδάτωση, επισημαίνουν, καθώς το υψηλό σάκχαρο στο αίμα σας κάνει να ουρείτε περισσότερο. Το μπρόκολο είναι 90% νερό, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, επομένως η κατανάλωση του μαζί με άλλα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε επαρκώς.

Τι να προσέξετε

Εάν δεν τρώτε μπρόκολο τακτικά, μπορεί να εμφανίσετε αέρια και φούσκωμα στην αρχή. Για να διευκολύνετε την πέψη, μπορείτε αρχικά να το τρώτε μαγειρεμένο και σταδιακά να προσθέσετε ωμό μπρόκολο στις σαλάτες και τα πιάτα σας.

Εξίσου σημαντικό είναι πίνετε άφθονο νερό, καθώς οι φυτικές ίνες που προσλαμβάνετε από την διατροφή σας το απορροφούν και διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου.

Για να το εντάξετε στην διατροφή σας σωστά ώστε να επωφεληθείτε, ζητήστε την συμβουλή ενός ειδικού διαιτολόγου για να διαμορφώσετε από κοινού ένα πλάνο ακριβώς στα μέτρα και τις ανάγκες του οργανισμού σας.