Οι επιστήμονες συνεχώς διερευνούν τα οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Μάλιστα εστιάζουν στις προστατευτικές της δράσεις για την καρδιά, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

Τώρα δύο νέες έρευνες, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2023 εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D στην πρόληψη ενός καρδιακού επεισοδίου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι τρέχουσες συστάσεις πρόσληψης ενδεχομένως να πρέπει να αναθεωρηθούν, προκειμένου να φτάσουμε στα βέλτιστα επίπεδα.

«Εξετάζοντας την πρόσληψη βιταμίνης D ως πιθανή μέθοδο βελτίωσης της υγείας της καρδιάς, είδαμε ότι οι τρέχουσες συστάσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν και ενδεχομένως να αυξηθούν» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της πρώτης μελέτης.

Πώς βοηθά την καρδιά η βιταμίνη D;

Ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει εάν η βιταμίνη D μπορεί πράγματι να προστατεύσει την καρδιά.

Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν επισημάνει μια σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Οι λόγοι όμως πίσω από αυτή τη συσχέτιση δεν είναι ξεκάθαροι.

Ωστόσο, η βιταμίνη D φαίνεται πως συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της φλεγμονής και της λειτουργίας του ενδοθηλίου (τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων) υπό έλεγχο. Η ανεπάρκειά της, από την άλλη, μπορεί να επιδεινώσει παθήσεις όπως η υπέρταση και η χοληστερόλη, που και οι δύο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πώς αλλιώς μας ωφελεί;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Επιστημονική ανασκόπηση 7.534 ατόμων αποκάλυψε ότι όσοι βίωναν αρνητικά συναισθήματα και έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D παρατήρησαν βελτίωση. Άλλη μελέτη προσδιόρισε τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ως παράγοντα κινδύνου για πιο σοβαρά συμπτώματα ινομυαλγίας, άγχους και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τις λειτουργίες των μυών και των νεύρων. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, την βασική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε βακτήρια και ιούς.

Μήπως έχω ανεπάρκεια;

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε ενήλικες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κούραση και πόνους στο σώμα.
  • Έντονο οστικό ή μυϊκό πόνο ή αδυναμία.
  • Κατάγματα κόπωσης ειδικά στα πόδια, τη λεκάνη και τους γοφούς.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει ανεπάρκεια βιταμίνης D πραγματοποιώντας μια απλή εξέταση αίματος.

Πρέπει να πάρω συμπληρώματα;

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε ανεπαρκή επίπεδα. Ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες σας με βάση την υγεία και τον τρόπο ζωής σας.

Οι επιλογές συμπληρωμάτων θα πρέπει να βασίζονται στη μοναδική κατάσταση κάθε ατόμου, η οποία περιλαμβάνει παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ή το πόσο συχνά εκτίθεστε στο φυσικό φως του ήλιου.