Περισσότερο από το 80% των γυναικών στην εμμηνόπαυση ταλαιπωρούνται από εξάψεις, ένα σύμπτωμα που σύμφωνα με μελέτες, δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται.

Οι γυναίκες που βιώνουν εξάψεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, διαβήτη καθώς και νόσων όπως το Αλτσχάιμερ μεγαλώνοντας.

Η συχνότητα εμφάνισης του κοινού αυτού συμπτώματος μπορεί να μειωθεί μέσω της διατήρησης ενός υγιούς βάρους και, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Complementary Therapies in Medicine», μέσω μιας vegan διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε προϊόντα σόγιας.

Γιατί vegan διατροφή

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση εξάψεων, οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της vegan διατροφής στο εν λόγω σύμπτωμα, αφού φαίνεται πως προάγει την απώλεια βάρους και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 84 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες ανέφεραν ότι βίωναν δύο ή περισσότερες μέτριες έως σοβαρές εξάψεις κάθε μέρα.

Οι μισές κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλών λιπαρών που περιελάμβανε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένη σόγια την ημέρα και οι άλλες μισές να συνεχίσουν την κανονική τους διατροφή για 12 εβδομάδες.

Σε ένα υποσύνολο 11 συμμετεχόντων ζητήθηκε δείγμα κοπράνων για ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου πριν από την έναρξη της μελέτης και στο τέλος της.

Οι επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στον πληθυσμό κάποιων ειδών βακτηρίων που «κατοικούν» στο έντερο για τις συμμετέχουσες που ακολούθησαν τη vegan διατροφή.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν περισσότερα βακτήρια «porphyromonas» και «prevotella corporis» και μικρότερος αριθμός βακτηρίων «clostridium asparagiforme». Αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου συνδέθηκαν με μείωση των έντονων εξάψεων.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως η vegan διατροφή που περιλαμβάνει σπόρους σόγιας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες.

Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στην αύξηση των βακτηρίων του εντέρου που καταπολεμούν τις φλεγμονές και μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία βοηθούν με τη σειρά τους στην καταπολέμηση των εξάψεων.

Μείωση των εξάψεων κατά 95%

Συνολικά, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχουσες στη μελέτη που ακολούθησαν τη χορτοφαγική διατροφή εμφάνισαν μείωση στις εξάψεις που βίωναν κατά 95% σε σύγκριση με εκείνες που συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.

Αναλυτικά, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η vegan διατροφή οδήγησε σε μείωση των μέτριων έως σοβαρών εξάψεων κατά 96%, σε μείωση των εξάψεων κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά επίσης 96% και των εξάψεων τη νύχτα κατά 94%.

Αν και οι ερευνητές τονίζουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων,  αναγνωρίζουν πως η σόγια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και άλλων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών που «τρέφουν» τα καλά βακτήρια του εντέρου, παρέχοντας οφέλη για την υγεία.

Διατροφικές συμβουλές για τη μείωση των εξάψεων

Επειδή κάθε άτομο έχει μοναδικές ανάγκες και αυτές οι μεταβατικές περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας μπορεί να φέρουν και άλλες αλλαγές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το διατροφικό πλάνο που θα σας συστήσει ο διατροφολόγος σας.

Σε γενικές γραμμές, μια «πολύχρωμη» διατροφή με φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, σπόρους και «καλά» λιπαρά στις κατάλληλες ποσότητες μπορεί να υποστηρίξει τη διάθεση, την ενέργεια και την υγεία σας.

Παρέα με τη διατροφή μην ξεχνάτε την αξία της άσκησης, του ποιοτικού και επαρκούς ύπνου και της ενυδάτωσης για την καλύτερη διαχείριση του βάρους σας και την συνολική σας ευεξία.