Τα Χριστούγεννα και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Association for Consumer Research, το να κρεμάσετε μερικά φωτάκια και να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί, πράγματι, να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

Έτσι, αν σκέφτεστε να παραλείψετε τη γιορτινή διακόσμηση φέτος ή σχεδιάζετε να πετάξετε μερικά στολίδια την τελευταία στιγμή, ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε αυτή τη στρατηγική.

Όσο πιο γρήγορα διακοσμήσετε, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αρχίσετε να απολαμβάνετε αυτά τα οφέλη!

Τα Χριστούγεννα «ξυπνούν» τη νοσταλγία

Υπάρχει κάτι στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που μας «ταξιδεύει» στο παρελθόν. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, οι διακοπές κρύβουν ευχάριστες αναμνήσεις.

Τα Χριστούγεννα «ξυπνούν» νοσταλγικά συναισθήματα όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου.

Όταν κοιτάζετε ένα στολίδι από την παιδική σας ηλικία, μπορεί να ανακαλέσετε στη μνήμη σας τη μαγεία που νιώθατε ως παιδί όταν το πρωτοπιάσατε στα χέρια σας.

Ή, όταν τοποθετείτε φώτα στο καινούργιο σας σπίτι, μπορεί να σκεφτείτε πώς έμοιαζαν τα φώτα στο σπίτι που μεγαλώσατε.

Αυτά τα νοσταλγικά συναισθήματα μπορεί να είναι λίγο γλυκόπικρα…

Ενώ μπορεί να σας λείπουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα που δεν είναι πλέον εδώ, μπορεί επίσης να νιώθετε περισσότερο συνδεδεμένοι μαζί τους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μελέτες δείχνουν ότι η νοσταλγία:

  • Σας βοηθά να βρείτε νόημα στη ζωή.
  • Ενισχύει την αίσθηση της κοινωνικής σύνδεσης.
  • Λειτουργεί ως αντίδοτο στην αγωνία για το μέλλον.

Ο στολισμός μπορεί να βοηθήσει την κοινωνική σας ζωή

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου του σπιτιού σας μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την κοινωνική σύνδεση.

Οι άνθρωποι που στολίζουν το σπίτι τους για τις γιορτές θεωρούνται πιο προσιτοί και φιλικοί, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Psychology – γεγονός που στην ψηφιακή εποχή ίσως να ισχύει περισσότερο από ποτέ.

Επιπλέον, τα λαμπάκια φέρνουν φως στις σκοτεινές και παγωμένες μέρες αυτή την εποχή του χρόνου κι αυτό είναι κάτι που ωφελεί εσάς αλλά και τους γείτονές σας.

Ωφελείται η ψυχική υγεία

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο στολισμός για τις γιορτές μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα είναι επειδή το να κάνετε τους χαρούμενους μπορεί, πραγματικά, να φτιάξει τη διάθεσή σας.

Αυτή η ιδέα έχει τις ρίζες της στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ, αγγλικά: cognitive behavioral therapy, CBT), γνωστή και ως γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία – μια αποδεδειγμένη ψυχοκοινωνική πρακτική όπου οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τους ασθενείς να «ενεργούν σαν να» αισθάνονται διαφορετικά, καθώς η αλλαγή της συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης.

Μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Psychological Bulletin, υποστηρίζει ότι το χαμόγελο – ακόμη και όταν δεν σας βγαίνει φυσικά –  μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι.

Και η ενασχόληση με διασκεδαστικές δραστηριότητες όταν νιώθετε πεσμένοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology, μπορεί πραγματικά να σας κάνει πιο ευδιάθετους.