Ξυπνάτε το πρωί ύστερα από την γυμναστική και συνειδητοποιείτε ότι πονάτε; Η καθυστερημένη έναρξη του μυϊκού πόνου είναι συχνά συνυφασμένη με την άσκηση, ειδικά αν η προπόνησή σας ήταν έντονη ή έχετε κάνει αλλαγές στην προπονητική σας ρουτίνα.

Αλλά αν νιώθετε κρυωμένοι και άρρωστοι μπορεί το σώμα σας να σας χτυπά καμπανάκι πως το έχετε παρακάνει.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι πιέζετε πολύ τον εαυτό σας στην άσκηση

Η παρατεταμένη, έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σύντομη περίοδο εξασθενημένης ανοσοποιητικής λειτουργίας. Αντίθετα, η τακτική, μέτριας έντασης προπόνηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Χαρακτηριστικά, μελέτη αποκάλυψε ότι μια μεγάλη περίοδος έντονης άσκησης ενισχύει προσωρινά ορισμένες πτυχές της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά μειώνει παράλληλα ορισμένες άλλες μεταβλητές, όπως η φαγοκυτταρική δραστηριότητα, μια διαδικασία του σώματος για να προστατευτεί από μολυσματικά και μη σωματίδια του περιβάλλοντος και να αποβάλλει ανεπιθύμητα κύτταρα.

Ανασκόπηση μελετών αποκάλυψε επίσης ότι η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και αντιφλεγμονώδη απόκριση, η οποία βελτιώνει την ανάρρωση από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ η έντονη μπορεί να ανοίξει ένα «παράθυρο» σε ιούς και βακτήρια.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν ασκείστε σκληρά για μόλις δύο συνεχόμενες ημέρες.

Είναι κακό δηλαδή να γυμνάζομαι κάθε μέρα;

Η άσκηση είναι γνωστό πως κάνει καλό. Αλλά βραχυπρόθεσμα, αμέσως μετά από μια έντονη προπόνηση, το σώμα είναι επιβαρυμένο. Αν συνεχίζουμε να το επιβαρύνουμε σε καθημερινή βάση, τότε αυτό μπορεί και να μας αρρωστήσει.

Επομένως, η χρυσή τομή είναι όχι να εγκαταλείψετε την έντονη προπόνησή σας, αλλά να την μετριάσετε σε 2 με 3 φορές την εβδομάδα ώστε το σώμα να προλαβαίνει να αναρρώνει και να μην κινδυνεύετε από ιούς και μικρόβια.

Εστιάστε λοιπόν στο μέτρο και τη σωστή αποκατάσταση για να εξομαλύνετε τον κίνδυνο.

Προσέξτε επίσης και άλλους παράγοντες που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό, όπως η έλλειψη ύπνου, το άγχος και η κακή διατροφή.

Ο επαρκής ύπνος, η ελαχιστοποίηση του στρες, η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής και η αποφυγή ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της έντονης προπόνησης στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Limits of Human Endurance».

Η επίτευξη καλύτερων επιδόσεων απαιτεί «παύσεις»

Ο πόνος δεν είναι πάντα δείκτης προόδου.

Αν έχετε μια σταθερή ρουτίνα για εβδομάδες ή μήνες και πονάτε, πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να έχετε υποστεί τραυματισμό και να χρειάζεται να ξεκουράσετε τον εν λόγω μυ.

Συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας ή αν προπονείστε μόνοι, διακόψτε τη ρουτίνα σας και μιλήστε με το γιατρό σας.

*Επιπλέον προσοχή χρειάζεται αν ποτέ νιώσετε πόνο στις αρθρώσεις σας. Θα πρέπει να σταματήστε αμέσως αυτό που κάνετε και να ξεκουραστείτε, συμβουλευόμενοι πάλι έναν ειδικό.