Η συγκέντρωση, η ικανότητά μας δηλαδή να εστιάζουμε με προσοχή σε εργασίες ή δραστηριότητες – βασικό κομμάτι της καθημερινής ζωής – επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως το κίνητρο, η διέγερση και η εγρήγορση. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι η διατήρηση της εστίασης μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν η εργασία είναι βαρετή ή επαναλαμβανόμενη.

«Σε πολλές δραστηριότητες είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο εστίασης με την πάροδο του χρόνου. Με την έρευνά μας θέλαμε να εξερευνήσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό» δήλωσε ο Δρ. Μάθιου Κ. Ρόμπισον, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον.

Αυτός και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον δημοσίευσαν μια νέα επιστημονική μελέτη για την διατήρηση της προσοχής στο επιστημονικό περιοδικό Attention, Perception & Psychophysics.

Βάλτε στόχους για καλύτερη συγκέντρωση

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου. Αυτή περιλαμβάνει τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων σε ό,τι κι εάν κάνουμε» εξηγεί ο Δρ. Μάθιου Κ. Ρόμπισον.

«Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την μέθοδο σε διάφορους τομείς, όπως στην μελέτη ή την εργασία, οπουδήποτε η χαμηλή εστίαση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση» μας προτρέπει.

Αν και οι άνθρωποι γενικά αποδίδουν καλά σε καταστάσεις που απαιτούν συνεχή προσοχή, συχνά αποσπώνται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κενά στην προσοχή. Οι συνήθεις αντιπερισπασμοί μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τη σκέψη για ένα νέο ρομαντικό ενδιαφέρον μέχρι την αντίδραση σε κορνάρισμα αυτοκινήτου.

Τα περισσότερα κενά προσοχής έχουν μικρές συνέπειες, όπως ότι ξεχάσατε να απαντήσετε σε ένα email στην δουλειά ή ότι ξεχάσατε την λίστα με τα ψώνια σας στο σπίτι. Ωστόσο, άλλα λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις, όπως οι χαμηλοί χρόνοι αντίδρασης ή ότι ξεχάσατε να σβήσετε το φούρνο.

Bonus μέθοδοι

Ενώ η διατήρηση της συγκέντρωσης μπορεί ορισμένες φορές να μετατραπεί ακόμα και σε πρόκληση, μερικά extra tips που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Πείτε ναι στην γυμναστική

Η αυξημένη συγκέντρωση είναι ένα από τα πολλά οφέλη της τακτικής άσκησης. Σύμφωνα με έρευνα, ένα έτος αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου ή μπορεί να αναστρέψει την απώλεια μνήμης που συμβαίνει με την ατροφία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την γήρανση.

Εάν είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για γυμναστική, προσπαθήστε να σκεφτείτε απλούς τρόπους για να αυξήσετε την σωματική σας δραστηριότητα όλη την ημέρα. Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Μπορείτε να ξυπνάτε 20 λεπτά νωρίτερα κάθε πρωί για να κάνετε ένα γρήγορο τρέξιμο ή περπάτημα στη γειτονιά σας.
  • Μπορείτε να πάτε για τα ψώνια της εβδομάδας δύο φορές αντί για μία και με τα πόδια αντί για το αυτοκίνητο.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση και η μνήμη. Για να αυξήσετε τη συγκέντρωση, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερβολική ζάχαρη και τα λιπαρά τρόφιμα.

Αντίθετα, δοκιμάστε να καταναλώνετε περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Λιπαρά ψάρια, όπως σολομός ή πέστροφα
  • Αυγά (το ασπράδι και τον κρόκο)
  • Βατόμουρα
  • Σπανάκι

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία εδώ.