Εκτός από τον έρωτα, φαίνεται πως και η ψυχική υγεία «περνά» από το στομάχι, καθώς ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, υποστηρίζουν ότι το γιαούρτι μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση ορισμένων ψυχικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τη νέα τους μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Brain Behavior and Immunity, ένα φιλικό βακτήριο που βρίσκεται στις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, το οποίο ονομάζεται «Lactobacillus», παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του στρες, βοηθώντας, ενδεχομένως, στην πρόληψη της κατάθλιψης και του στρες.

Τα «φιλικά» βακτήρια ή αλλιώς προβιοτικά, υπάρχουν κατά βάση σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ).

Όταν καταναλώνουμε αυτές τις τροφές, τα βακτήρια που περιέχουν διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό μας σύστημα και καταλήγουν στο παχύ μας έντερο, όπου τελικά μένουν και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας έτσι τους προϋπάρχοντες μικροοργανισμούς.

Η διάθεση που έχουμε είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι «βάζουμε» στο σώμα μας, αφού η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και ο εγκέφαλος επικοινωνούν αμφίδρομα μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου (Gut Brain Axis).

Το έντερο έχει ονομαστεί «δεύτερος εγκέφαλος» επειδή παράγει πολλούς από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ. Αυτοί παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.

«Η ανακάλυψή μας ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο το βακτήριο «Lactobacillus» που κατοικεί και στο έντερο επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης και συντονίζει το ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Η ψυχική υγεία περνά και από το στομάχι

Στόμα, οισοφάγος, ήπαρ, λεπτό έντερο… τα όργανα που συμμετέχουν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι πολλά και σημαντικά και κάνουν πολλά περισσότερα από το να μεταβολίζουν το φαγητό μας.

Περίπου το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται σε αυτά ακριβώς τα όργανα, με τη μορφή κυττάρων που εκκρίνουν αντισώματα.

Ταυτόχρονα, το πεπτικό μας απελευθερώνει το 90% της σεροτονίνης στο σώμα μας, της ουσίας που ρυθμίζει τη διάθεσή σας, καθώς επηρεάζει την όρεξη, τα συναισθήματα, την κίνηση, τη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Πρωινό με δύο υλικά για ανεβασμένη διάθεση και χαρούμενο έντερο

Για ένα απολαυστικό και εξαιρετικά ωφέλιμο πρωινό δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Και ειδικά για ένα υγιές έντερο αρκεί ο συνδυασμός μόνο δύο υλικών, της μπανάνας και του γιαουρτιού για να διατηρήσετε το εντερικό μικροβίωμα σε ισορροπία.

Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι αποδίδουν πολύ καλύτερα την ωφέλιμη δράση τους για την τόνωση του εντέρου με λίγη βοήθεια από τις πρεβιοτικές ίνες που βρίσκονται στις ελαφρώς μη ώριμες μπανάνες.

Οι πρεβιοτικές ίνες είναι δύσπεπτες ίνες, οι οποίες επιτρέπουν στα προβιοτικά να ταξιδέψουν μέσω του πεπτικού συστήματος στα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας.

Και παρόλο που τα προβιοτικά συνήθως παίρνουν όλα τα εύσημα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πρεβιοτικά μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν ακόμη περισσότερα για το έντερο από τα άλλα.