Ενώ είναι γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιβαρύνει την υγεία ποικιλοτρόπως, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ δείχνει ότι μπορεί να βλάψει την απόκριση των αντισωμάτων του οργανισμού στη covid-19, την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο δεν μειώνεται αναφέρει η επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical & Translational Immunology.

«Έχουμε δει στο παρελθόν ότι όχι μόνο η παχυσαρκία αλλά και το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει την σοβαρότητα της covid-19. Η συγκεκριμένη μελέτη όμως, μας δείχνει ότι μειώνει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στην μόλυνση αλλά όχι στον εμβολιασμό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας και υποψήφιος διδάκτορας στην Σχολή Χημείας και Μοριακών Βιοεπιστημών, Marcus Tong.

Τι έδειξε η έρευνα για την covid-19

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος από άτομα που είχαν αναρρώσει από την covid-19 και δεν είχαν επαναμολυνθεί κατά την περίοδο της μελέτης, περίπου 3 μήνες και 13 μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

«Στους 3 μήνες μετά τη μόλυνση, ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

«Στους 13 μήνες μετά τη μόλυνση, ο αυξημένος ΔΜΣ συσχετίστηκε τόσο με μειωμένη δραστηριότητα αντισωμάτων όσο και με μειωμένο ποσοστό των σχετικών Β κυττάρων, έναν τύπο κυττάρων που βοηθά στη δημιουργία αυτών των αντισωμάτων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό».

Αυξημένος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

Από την άλλη, ο αυξημένος ΔΜΣ δεν είχε καμία επίδραση στην απόκριση αντισωμάτων στον εμβολιασμό κατά της covid-19 περίπου 6 μήνες μετά τη χορήγηση του δεύτερου εμβολίου.

«Εάν η λοίμωξη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και μειωμένη ανοσολογική απόκριση για τους υπέρβαρους, η συγκεκριμένη ομάδα έχει δυνητικά αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια, Δρ. Κρίστι Σορτ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν για να μειώσουν τον κίνδυνο» συμπληρώνει η ίδια.

Πώς αλλιώς θα προστατευθείτε

Για να προστατεύσετε τους αγαπημένους σας αλλά και τον εαυτό σας από τον κορωνοϊό, οι ειδικοί προτείνουν:

Εμβολιαστείτε

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού αποτελεί μια πιο ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο προστασίας ενάντια στην covid-19. Με την χορήγηση του εμβολίου προκαλείται η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού χωρίς τα δυνητικά επικίνδυνα συμπτώματα ή τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από την νόσηση.

Φορέστε μάσκα

Οι μάσκες είναι κατασκευασμένες για να συγκρατούν τα σταγονίδια που «εκτοξεύονται» στον αέρα όταν αναπνέετε, βήχετε, φτερνίζεστε ή μιλάτε, εφαρμόζοντας στενά στο πρόσωπο. Μπορούν επίσης να «μπλοκάρουν» σταγονίδια και σωματίδια από το να τα εισπνεύσετε, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου.

Κάντε το τεστ

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα της covid-19, τότε είναι καλό να κάνετε ένα τεστ για να γνωρίζετε αν πράγματι έχετε μολυνθεί. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος απομονωθείτε για να μην μεταδώσετε τον κορωνοϊό και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας ή τους συνεργάτες σας. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, εάν τα συμπτώματά σας χειροτερέψουν ή εάν δεν φαίνεται να υποχωρούν.