Γιατί είναι ωφέλιμη μια διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο; Τα περισσότερα σημάδια πρόωρης γήρανσης, όπως η χαλάρωση και οι ρυτίδες, οφείλονται στη μείωση των ινοβλαστών, των κυττάρων του δέρματος που παράγουν το κολλαγόνο, μία δομική πρωτεΐνη που κάνει το πρόσωπο σφριγηλό και ταυτόχρονα ανθεκτικό.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα προϊόντα βραδινής περιποίησης της επιδερμίδας περιέχουν δραστικά συστατικά, όπως ρετινόλη ή γλυκολικό οξύ, τα οποία μπορούν να διεγείρουν το κολλαγόνο και που η πρωινή περιποίηση συνιστάται να περιλαμβάνει ορό με βιταμίνη C, που προάγει την παραγωγή του κολλαγόνου.

Ωστόσο, το κολλαγόνο το βρίσκουμε φυσικά και μέσω των τροφίμων που καταναλώνουμε και το νεανικό δέρμα είναι ένας μόνο από τους λόγους για να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

Πλούσιες πηγές κολλαγόνου

Ψάρια και οστρακοειδή

Τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή κολλαγόνου. Μάλιστα, το κολλαγόνο που προέρχεται από αυτά, απορροφάται από τον οργανισμό πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με άλλες πηγές.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι επίσης μια καλή φυσική πηγή κολλαγόνου.

Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε κολλαγόνο τύπου ΙΙ, το οποίο είναι ευεργετικό για την υγεία των αρθρώσεων και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Αβγά

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Και κάθε τύπος πρωτεΐνης, όπως το κολλαγόνο στο δέρμα και η κερατίνη στα μαλλιά, έχει διαφορετική σύνθεση αμινοξέων.

Τα αβγά και συγκεκριμένα τα ασπράδια, περιέχουν τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη, από τα οποία αποτελείται το κολλαγόνο.

Εσπεριδοειδή και μούρα

Τα εσπεριδοειδή και τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα απαραίτητο συστατικό ώστε να συνθέσει, όπως είπαμε, το δέρμα μας κολλαγόνο.

Η βιταμίνη C, όχι μόνο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά σταθεροποιεί και το κολλαγόνο που ήδη έχουμε, συμβάλλοντας στη συνολική μείωση των ρυτίδων.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν καταναλώνουμε λιγότερο κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, της υγείας των αρθρώσεων και της «αντοχής» των οστών και των συνδετικών ιστών.

Η ανεπαρκής λοιπόν πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος, πόνο στις αρθρώσεις και ασθενέστερους συνδετικούς ιστούς.

Πιο συνοπτικά τα οφέλη του για την υγεία

Το κολλαγόνο:

  • Ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας τις ρυτίδες και προάγοντας μια πιο νεανική εμφάνιση.
  • Υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων διατηρώντας την ακεραιότητα του χόνδρου και συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής.
  • Είναι βασικό συστατικό της δομής των οστών και η πρόσληψή του συμβάλλει σε αύξηση της πυκνότητας και της δύναμής τους.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

*Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ποικιλία και την ισορροπία στη διατροφή σας. Εάν έχετε αλλεργίες ή άλλους διατροφικούς περιορισμούς, θα πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τα τρόφιμα που καταναλώνετε για πρόσληψη κολλαγόνου. Επιπλέον, θυμηθείτε πως οι υπερβολές στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.