Αυτά τα εποχιακά αντιφλεγμονώδη φρούτα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι η «ασπίδα» που μας χαρίζει η φύση για να προστατευθούμε από τις ασθένειες:

Εσπεριδοειδή

Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό τους: Την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία εκτός από τον ρόλο της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, είναι και ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ξέρατε όμως ότι τα εσπεριδοειδή περιέχουν και σχεδόν 50 διαφορετικά φλαβονοειδή; Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις φλεγμονές και θωρακίζουν την υγεία.

Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν και φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες Β και χαλκό.

Γι’ αυτό βάλτε τα εσπεριδοειδή στο πιάτο σας αλλά και στο ποτήρι σας. Αυτός ο χυμός γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι και τζίντζερ είναι ό,τι πρέπει για να αποτοξινώσει και να αναζωογονήσει το σώμα σας.

Ρόδι

Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι ροδιού περιέχουν τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική δράση του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού ή του κόκκινου κρασιού.

Αντί για τσάι και κόκκινο κρασί, λοιπόν, δοκιμάστε αυτό το αναζωογονητικό και χορταστικό smoothie με σαγκουίνι, ρόδι και αβοκάντο.

Το ρόδι είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά όπλα κατά των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής.

Επιπλέον, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (όπως η βιταμίνη Ε) μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων και τη γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα.

Μούρα

Βατόμουρα, σμέουρα, κράνμπερι, φραμπουάζ, μύρτιλα, φράουλες… Τα μούρα είναι ένας πολύχρωμος και πολύτιμος θυσαυρός για την υγεία:Έχουν αμέτρητες βιταμίνες και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Eίναι, επίσης, εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιιικές τους ιδιότητες, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές.

Παράλληλα, τα καροτενοειδή στα μούρα μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες, τον κύριο «εχθρό» των κυττάρων, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Αν ψάχνετε για ένα detox ρόφημα δοκιμάστε αυτό το smoothie με 4 μούρα ή  αυτό το smoothie με blueberries και λεμόνι, που μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για 1 ημέρα.

Μήλα

Γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή ενός φλαβανοειδούς που ονομάζεται κερκετίνη, η οποία έχει αντι–ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κερκετίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και σε άτομα με εποχιακές αλλεργίες.

Για να απολαύσετε όλα αυτά τα οφέλη μπορείτε να φτιάξετε αυτό το απολαυστικό smoothie με μήλο και raspberries ή αυτό το δυναμωτικό smoothie με καρότο, μήλο και πορτοκάλι.