Πώς φτιάχνεται ο τέλειος καφές; Μέσα από πειράματα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα πολύ απλό κόλπο που μπορεί να απογειώσει τον εσπρέσο: Μια σταγόνα νερό!

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Matter, η θραύση και η τριβή των κόκκων καφέ κατά το άλεσμα δημιουργεί ηλεκτρισμό, ο οποίος κάνει τους τριμμένους κόκκους να σχηματίσουν μια στερεή μάζα και να κολλήσουν στον μύλο.

Συν ότι το έντονο καβούρδισμα και το λεπτό άλεσμα προσθέτουν στο ηλεκτρικό φορτίο που δημιουργείται με το τρίψιμο.

Για να ελέγξουν ποιοι παράγοντες επηρέαζαν τον παραγόμενο ηλεκτρισμό, οι χημικοί συνεργάστηκαν με ηφαιστειολόγους, οι οποίοι μελετούν την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εκρήξεων – μια διαδικασία παρόμοια με αυτό που συμβαίνει κατά το άλεσμα του καφέ – και προτείνουν να… ψεκάσετε τους κόκκους του καφέ με νερό πριν από το άλεσμα, μια τεχνική γνωστή και ως «Ross Droplet Technique».

Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι «η υγρασία, είτε πρόκειται για υπολειμματική υγρασία στο εσωτερικό του καβουρδισμένου καφέ είτε για εξωτερική υγρασία που προστίθεται κατά το άλεσμα, είναι αυτή που υπαγορεύει την ποσότητα φορτίου που σχηματίζεται κατά το άλεσμα».

«Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό, αλλά μπορεί, επίσης, να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, στην ικανότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις γεύσεων», καταλήγουν οι συντάκτες της έρευνας.

Η τέχνη του εσπρέσο

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για ένα απολαυστικό φλιτζάνι…

H αποθήκευση: Aποθηκεύστε τα δοχεία του καφέ μακριά από κλιματιστικά. O καφές πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία άνω των 10ºC. Επιπλέον, προσέξτε να μην τον τοποθετείτε κοντά σε τρόφιμα με έντονες μυρωδιές, γιατί τις απορροφάει και αλλάζει η γεύση του.

Tο νερό: Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του καφέ. Mην ξεχνάτε ότι ο εσπρέσο αποτελείται κατά 97-98% από νερό. Προτιμήστε το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό. Εάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, σιγουρευτείτε ότι είναι κρύο και αφήστε το να τρέξει για λίγα δευτερόλεπτα πριν γεμίσετε τη μηχανή σας.

H θερμοκρασία: H ιδανική θερμοκρασία για έναν εσπρέσο αυθεντικό είναι μεταξύ 88-92ºC. Πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό θα μειώσει την ποιότητα της γεύσης του καφέ.

O καφές: Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε φρέσκο καφέ, γι’ αυτό αγοράστε τον σε μικρές ποσότητες. Iδανικό είναι να ανανεώνετε τον καφέ σας κάθε 1-2 εβδομάδες.

H διάρκεια παρασκευής: O ιδανικός χρόνος παρασκευής καφέ είναι περίπου 25 δευτερόλεπτα. Aν κλείσετε τη μηχανή πιο νωρίς, ο καφές δεν θα εκχυλιστεί σωστά και θα έχει μειωμένη γεύση και άρωμα. Θα τον αναγνωρίσετε από την ανοιχτόχρωμη κρέμα με μεγάλες φουσκάλες, η οποία τείνει να εξαφανιστεί. Στην αντίθετη περίπτωση, ο υπερ-εκχειλισμένος εσπρέσο γίνεται εύκολα αντιληπτός από τη σκουρόχρωμη κρέμα του, με μία άσπρη κηλίδα ή μια μαύρη «τρύπα» στο κέντρο του. Tο στρώμα της κρέμας είναι λεπτό και τείνει να κινηθεί στις άκρες του φλιτζανιού, σχηματίζοντας ένα μαύρο κύκλο. Σε αυτή την περίπτωση, η γεύση του θα είναι δυνατή και πικρή.