Αν έχετε πρόβλημα με την πίεση, σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι ντομάτες συγκαταλέγονται στις κορυφαίες τροφές που συνιστώνται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) για τη διαχείριση της υπέρτασης, επειδή είναι πλούσιες σε κάλιο, αλλά τώρα, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μιας μεγάλης ντομάτας την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης έως και κατά 36%.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 ενήλικες ηλικίας 55 έως 80 ετών, από τους οποίους 6 στους 10 ήταν γυναίκες.

Λίγο πάνω από το 82% είχαν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παράγοντες που τους έθεταν σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, όπως διαβήτη, κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή κάποιο συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες επί 3 χρόνια.

«Η ντομάτα καταναλώνεται συχνά, είναι ευρέως διαθέσιμη και προσιτή και αποτελεί σημαντικό συστατικό στις καλύτερες δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή», εξηγεί η συν-συγγραφέας Ρόσα Μαρία Λαμουέλα-Ραβέντος, MD, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να διαδραματίσει ευνοϊκό κλινικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης», καταλήγει.

Πώς ή ντομάτα προστατεύει την καρδιά

Kατακόκκινη και ζουμερή, πρωταγωνιστεί χρόνια στις σαλάτες μας και φτιάχνει τις πιο νόστιμες σάλτσες. Η ντομάτα είναι μια «έκρηξη» γεύσης και βιταμινών που κάνουν καλό στην καρδιά.

Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα, έχει σημαντικά καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition τον Μάρτιο του 2022.

Παλαιότερη μελέτη βρήκε ότι η σάλτσα ντομάτας εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο μειώνει τη χοληστερόλη και τους βιοδείκτες φλεγμονής.

Στα ευεργετικά οφέλη της ντομάτας συγκαταλέγεται η δράση της έναντι της αθηροσκλήρωσης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κάλιο, στη βιταμίνη Β6, στη νιασίνη και στο φυλλικό οξύ που περιέχει.

Επίσης, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ απαιτούνται για τη μετατροπή της επικίνδυνης ουσίας ομοκυστεΐνης σε άλλα αβλαβή μόρια. Η ομοκυστεΐνη έχει βρεθεί ότι καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και έχει συσχετιστεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.

Pro tip: Η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπενίου φαίνεται να είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη, γι’ αυτό προτιμάτε να καταναλώνετε ψητές ντομάτες ή σάλτσες ντομάτας κι επειδή το λυκοπένιο, το β-καροτένιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη E είναι λιποδιαλυτά συστατικά, καλό είναι πάντα να συνοδεύεται με μία κουταλιά ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση.