Αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, πιθανώς γνωρίζετε (ή πρέπει να μάθετε) ότι η πρωτεΐνη παίζει ουσιαστικό ρόλο στο αδυνάτισμα. Πώς;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Obesity & Metabolic Syndrome, καθώς διέρχονται από το πεπτικό σας σύστημα, τα αμινοξέα της πρωτεΐνης ωθούν το σώμα σας να απελευθερώσει ορμόνες που ενεργοποιούν τα κέντρα κορεσμού στον εγκέφαλό σας και παράλληλα μειώνει τις ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη.

Με απλά λόγια, η πρωτεΐνη μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους ανάμεσα στα γεύματα, μειώνοντας την επιθυμία για άσκοπο τσιμπολόγημα.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης τροφής και να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που την καθιστά ιδανική για την απώλεια βάρους, είναι ότι έχει υψηλότερη θερμική επίδραση, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για την πέψη και τον μεταβολισμό από τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Ποια πρωτεΐνη να βάλετε στη διατροφή σας για να χάσετε κιλά

Το να εντάξετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας για να πετύχετε το στόχο σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τρώτε ένα βαρετό στήθος κοτόπουλου με νερόβραστα λαχανικά…

Επειδή το στήθος κοτόπουλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φτωχό σε λιπαρά, είναι ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα όσων προσέχουν το βάρος τους. Δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι), ωστόσο, η μόνη σας επιλογή.

Μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που είναι ιδανική για αδυνάτισμα και δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σας είναι τα φασόλια.

Ενώ η πρωτεΐνη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα ζωικά προϊόντα, τα φασόλια είναι, επίσης, γεμάτα πρωτεΐνη και προέρχονται από φυτικές πηγές.

Σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες, όπως το μοσχάρι, τα φασόλια μπορεί να είναι πιο υγιεινή επιλογή και για την καρδιά σας, επειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μας παρέχουν σημαντικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

Ταυτόχρονα, γλυτώνετε τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη που περιέχουν τα τρόφιμα από ζωικές πηγές.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα φασόλια, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, σας βοηθούν να χορτάσετε γρηγορότερα, επιβραδύνοντας την πέψη – συν ότι ορισμένες φυτικές ίνες λειτουργούν και ως πρεβιοτικά, υποστηρίζοντας την ισορροπία του μικροβιώματος και την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Σαλάτα με κινόα, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι και αβοκάντο

Θερμίδες: 428kcal | Υδατάνθρακες: 428kcal: Λιπαρά: 24g | Κορεσμένα λιπαρά: 3g | Νάτριο: 607mg | Κάλιο: 48g | Πρωτεΐνη: 9g | Λιπαρά: 24g | Κορεσμένα λιπαρά: 3g | Βιταμίνη Α: 648IU | Βιταμίνη C: 23mg | Ασβέστιο: 57mg | Σίδηρος: 4mg

Δοκιμάστε αυτή τη θρεπτική συνταγή όταν χρειάζεστε ένα γρήγορο και υγιεινό πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε σε μόλις 20 λεπτά.

Για τη βάση της σαλάτας (για 4 μερίδες) θα χρειαστείτε 3 φλιτζάνια μαγειρεμένη κινόα, 450 γρ. μαύρα φασόλια, 1 φλιτζάνι καλαμπόκι, 1 ψιλοκομμένη πιπεριά, 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους και ½ φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Προσοχή: Η υγιεινή σας σαλάτα παύει να είναι τόσο υγιεινή όταν την «πνίγετε» σε ένα επεξεργασμένο dressing με βούτυρο, μαγιονέζα και περιττές θερμίδες.

Για να φτιάξετε το δικό σας υγιεινό ντρέσινγκ στο σπίτι θα χρειαστείτε 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, ξύσμα και 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ, 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προεραιτικά), 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι.

Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ τοποθετήστε τα υλικά της βάσης, πασπαλίστε με κόλιανδρο ή μαϊντανό, περιχύστε με το ντρέσινγκ και ανακατέψτε ελαφρά.

Ό,τι περισσέψει μπορεί να διατηρηθεί έως και 3 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.