Ώρα να ξεκινήσετε τα καθίσματα! Ο εγκέφαλος και οι γλουτοί σας… θα σας «ευγνωμονούν».

Ενώ γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη άσκηση ενεργοποιεί όλους τους γλουτιαίους μυς με μία μόνο κίνηση, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι αρκεί να κάνετε καθίσματα για ένα λεπτό την ημέρα για να ενισχύσετε την λειτουργία του εγκεφάλου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, αποκαλύπτει ότι κάνοντας squats κάθε τόσο για ένα λεπτό μπορεί να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της συγκεκριμένης άσκησης σε μια ομάδα νεαρών ενηλίκων, οι οποίοι κάθονταν αδιάκοπα για τρεις ώρες και στη συνέχεια κάθονταν για τρεις ώρες και έκαναν καθίσματα κάθε 20 λεπτά.

Πώς ενισχύεται ο εγκέφαλος;

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η ομάδα των ερευνητών κατέγραψε την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο μέσω της καρωτίδας ανά διαστήματα και συγκεκριμένα κάθε δέκα λεπτά, μία, δύο και τρεις ώρες.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε τεστ για την μέτρηση της γνωστικής και εκτελεστικής λειτουργίας.

Στο πρώτο τεστ, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποδείξουν εάν τα ονόματα χρωμάτων, όπως μπλε, κόκκινο, κίτρινο, μαύρο και πράσινο, ήταν τυπωμένα στο ίδιο, αντίστοιχο χρώμα. Στην συνέχεια, πέρασαν από ένα άλλο τεστ που έπρεπε να εντοπίσουν παύλες σε αλφαριθμητικούς συνδυασμούς, όπως το «A-1».

Μετά τα καθίσματα, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τα τεστ πιο γρήγορα ενώ ανέφεραν ότι η κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης ήταν μειωμένη.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να υιοθετηθεί από άτομα που έχουν την τάση να περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθισμένοι αλλά επιδιώκουν να το αλλάξουν, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μιας σειράς προβλημάτων υγείας» καταλήγουν οι ερευνητές.

Πώς θα κάνετε σωστά τα καθίσματα

Είτε είστε αρχάριοι είτε προχωρημένοι είναι σημαντικό πριν την εκτέλεση των squats να κάνετε καλό ζέσταμα για να προετοιμάσετε τους μυς και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Για να τα κάνετε σωστά δοκιμάστε:

  1. Σταθείτε με τα πόδια λίγο πιο ανοιχτά από το πλάτος των γοφών, με τα δάχτυλα προς τα εμπρός.
  2. Οδηγήστε τους γοφούς σας προς τα πίσω— λυγίζοντας τα γόνατά σας και τους αστραγάλους και πιέζοντας τα γόνατά ελαφρώς προς τα έξω.
  3. Καθώς οδηγείτε τους γοφούς σας προς τα έξω, όπως κάνετε όταν πάτε να καθίσετε, πατήστε δυνατά τις φτέρνες και τα δάχτυλα των ποδιών σας στο έδαφος, κρατώντας το στήθος ανοιχτό προς τα πάνω και τους ώμους σας προς τα πίσω.
  4. Προσπαθήστε να φτάσετε παράλληλα με το έδαφος, που σημαίνει ότι τα γόνατα είναι λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών. Εάν δεν μπορείτε κάντε την μισή περίπου κίνηση, σταματώντας λίγο πιο πάνω.
  5. Πιέστε τις φτέρνες σας και ισιώστε τα πόδια για να επιστρέψετε στην αρχική θέση.
  6. Μπορείτε να αρχίσετε με ένα σετ των 12 επαναλήψεων και σταδιακά να αυξάνετε τις επαναλήψεις ή το βάρος.

Αφού ολοκληρώσετε την mini προπόνησή σας, μην ξεχάσετε να κάνετε cool down (αποθεραπεία), που συμβάλλει στην μυϊκή αποκατάσταση.