Θα μπορούσαν οι θερμίδες που καταναλώνουμε στη διατροφή μας να μας προσθέσουν ή να μας αφαιρέσουν χρόνια ζωής;

Με τις χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης να είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στο σύγχρονο κόσμο, οι επιστήμονες λένε πως η ποιότητα μα και η ποσότητα του φαγητού στο πιάτο μας, είναι προφανές πως έχει άμεση σχέση με την υγεία μας.

Τρώμε λιγότερο- Ζούμε περισσότερο;

Τα οφέλη του να τρώμε μικρότερες μερίδες φαγητού είναι, σε ένα πρώτο επίπεδο «ανάγνωσης», η μείωση του βάρους και η αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μείωση της πρόσληψης των θερμίδων που καταναλώνουμε μπορεί επίσης να επηρεάσει τα γονίδιά μας, με αποτέλεσμα θετικές αλλαγές που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατές, αλλά που μπορούν να συμβάλουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Επιπλέον, οι ίδιοι τόνισαν πως η μείωση των θερμίδων δεν σημαίνει στέρηση, καθώς ακόμη και σε πολύ μικρό ποσοστό, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Κατά συνέπεια κατέληξαν πως εάν υπάρχει ένα πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε πιθανές ασθένειες και να ζήσουμε περισσότερο, αυτό είναι να τρώμε λίγο λιγότερο.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA) στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Aging Cell», διερεύνησε εάν ο περιορισμός των θερμίδων, ο οποίος έχει φανεί πως έχει αντιγηραντική επίδραση στα ζώα, θα μπορούσε να έχει και στους ανθρώπους.

Στη μελέτη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες που ήταν άντρες και γυναίκες λεπτοί και υγιείς, να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη κατά 25% σε διάστημα δύο ετών. Ενώ συνολικά είχαν κατά μέσο όρο μικρότερη μείωση της τάξεως του 12% σε αυτό το χρονικό διάστημα, όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν ενεργοποίηση των αντιγηραντικών κυττάρων του οργανισμού τους.

Ο περιορισμός των θερμίδων είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Επιπλέον, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ενέργεια και τον μεταβολισμό αυξήθηκαν, ενώ εκείνα που ευθύνονται για τη φλεγμονή μειώθηκαν.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και ενισχυμένη παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, παράγοντες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Δεδομένου ότι η φλεγμονή και η γήρανση συνδέονται στενά, ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να είναι ένα ισχυρό «όπλο» έναντι ποικίλων ασθενειών μεγαλώνοντας, τόνισαν οι ερευνητές.

Ακόμα και μια μικρή μείωση είναι αρκετή

Εάν ακολουθείτε μια διατροφή 2000 θερμίδων σε ημερήσια βάση, μια μείωση αυτών κατά 12% ισοδυναμεί με 240 θερμίδες την ημέρα.

Αυτό σημαίνει λίγες λιγότερες μπουκιές στο δείπνο ή την επιλογή ενός σκέτου καφέ αντί ενός με προσθήκη γλυκαντικών, εξηγούν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων δεν πρέπει να στερεί στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα.

Η μείωση των «κενών» θερμίδων, όπως αυτές που λαμβάνουμε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας θα πρέπει πάντα να είναι οι στόχοι κάθε «πλάνου» μακροζωίας.