Το «cozy cardio» αφορά ασκήσεις χαμηλής έντασης που κάνουμε στο σπίτι σε συνδυασμό με συνήθειες αυτοφροντίδας. Περιλαμβάνει άνετα ρούχα, χαμηλό φωτισμό, μια αγαπημένη ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή, μουσική, ακόμα και αρωματοθεραπεία.

Η «γοητεία» του φαίνεται να έγκειται στο ότι προωθεί τη σωματική δραστηριότητα ως κάτι ευχάριστο και όχι ως μια «αγγαρεία» που πρέπει και σήμερα να γίνει.

Μπορεί όμως το «cozy cardio» να βελτιώσει πραγματικά τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης ή είναι απλά άλλη μια πολλά υποσχόμενη μα μη αποδοτική τάση;

Το «cozy cardio» στοχεύει στο να δώσει κίνητρο σε περισσότερους να γυμναστούν

Αυτού του είδους η προπόνηση μπορεί να είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για όσους θέλουν να βάλουν την κίνηση στη ζωή τους.

Το γεγονός ότι γίνεται σε ένα άνετο περιβάλλον όπως αυτό του σπιτιού είναι ένας καλός τρόπος να ξεπεράσει κανείς ενδεχόμενους ενδοιασμούς ως προς το να γυμνάζεται με άλλους ή το πρόβλημα της έλλειψης χρόνου.

Η εν λόγω τάση φαίνεται να έχει την καλή πρόθεση να συνδυάσει την άνεση και την ψυχαγωγία με την προπόνηση ώστε αυτή να γίνει πιο ελκυστική για όλους.

Όμως, αποδίδει;

Αρκεί το «cozy cardio» για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας;

Σίγουρα από το να μην γυμνάζεται κανείς καθόλου, είναι προτιμότερο να κάνει κάτι, έστω σύντομο και χαλαρό.

Αν λοιπόν είστε ακόμα στην αρχή, πιθανότατα θα σας κάνει καλό να το δοκιμάσετε. Σε βάθος χρόνου όμως και ενώ τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης θα αυξάνονται, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικό.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα. Για να χαρακτηριστεί μια δραστηριότητα μέτριας έντασης, πρέπει να είναι αρκετά απαιτητική ώστε να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου χωρίς όμως να καθιστά τη συνομιλία του με ένα άλλο άτομο αδύνατη.

Χαρακτηριστικά, μελέτη αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που ασκούνται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν. Αλλά αυτός ο κίνδυνος ήταν ακόμα χαμηλότερος για όσους ασκούνταν περισσότερο και με μεγαλύτερη ένταση.

Συμπερασματικά, κάνοντας μια χαλαρή προπόνηση cardio για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, τα οφέλη για την υγεία κάθε υγιούς ενήλικα μπορεί να είναι σημαντικά, αλλά για να αυξηθεί πραγματικά η δύναμη και η αντοχή, τα άτομα που αθλούνται πρέπει να «προκαλούν» το σώμα τους, κάνοντας σταδιακά τις προπονήσεις τους πιο απαιτητικές.

Η χρυσή τομή

Αν ο στόχος κάποιου είναι να προσθέσει περισσότερη κίνηση στη μέρα του και να ανακουφιστεί από το καθημερινό άγχος, τότε το «cozy cardio» μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην εβδομαδιαία ρουτίνα του.

Ωστόσο, για να δείτε σημαντική πρόοδο, μπορεί να χρειαστεί λίγη έξτρα πίεση σε βάθος χρόνου.

Τελικά, ως συνήθως, φαίνεται πως η ισορροπία είναι το «κλειδί».

Για να την καταφέρετε, μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές αλλαγές. Για παράδειγμα, να αυξήσετε την κλίση όταν περπατάτε στον διάδρομο ώστε η καρδιά σας να «δουλεύει» σε κάποιες προπονήσεις πιο γρήγορα και να καίτε περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον, θυμηθείτε πως η έντονη προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι «βαρετή».

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι ευχάριστο, όπως ο χορός, που θα σας γυμνάζει χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

Όπως και να έχει, κινηθείτε. Είτε μιλάμε για άρση βαρών στο γυμναστήριο είτε για ένα χαλαρό περπάτημα στο διάδρομο του σπιτιού με τις πιτζάμες σας, η κίνηση πάντα αποφέρει σπουδαία οφέλη για την υγεία.