Ο ύπνος μας δεν αρκεί να είναι μόνο επαρκής και ποιοτικός. Εξίσου σημαντικό είναι να είναι και σταθερός, διαφορετικά κινδυνεύουμε από σοβαρά νοσήματα όπως η άνοια, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology».

Ας δούμε πώς οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα και γιατί τελικά είναι τόσο σημαντικό να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Η μελέτη

Για περίπου 7 χρόνια, οι ερευνητές μελέτησαν 88.094 άτομα με μέση ηλικία τα 62 έτη.

Ο κύκλος και η σταθερότητα του ύπνου των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μέσω μιας ειδικής συσκευής καρπού, βάσει της οποίας οι συμμετέχοντες έλαβαν μια ανάλογη βαθμολογία.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν τις ιατρικές εξετάσεις των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα άτομα που δεν είχαν σταθερές ώρες ύπνου- αφύπνισης είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια με τα χρόνια εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι όταν σκεφτόμαστε τη σημασία του καλού ύπνου, η ποιότητα και η ποσότητα δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν, τόνισαν οι ερευνητές. Αλλαγές στο πρόγραμμα ανάπαυσης θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία, ακόμα και για τα άτομα που κοιμούνται επαρκώς, συνέχισαν οι ίδιοι.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να διερευνήσουν εάν ο σταθερός ύπνος θα μπορούσε ακόμα και να βελτιώσει τη μνήμη.

Πώς διαταράσσεται το εσωτερικό μας ρολόι

Το κιρκάδιο σύστημα αναφέρεται εν συντομία στους κύκλους που κάνουν τα νευρικά, ορμονικά και άλλα ρυθμιστικά συστήματα του οργανισμού μας ανταποκρινόμενα στους κύκλους του περιβαλλοντικού φωτός.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το «ακανόνιστο» ωράριο ύπνου αποτελεί «πρόκληση» για αυτό το σύστημα, θέτοντάς μας σε κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης μεγαλώνοντας.

Ο ύπνος γενικά θα πρέπει να συγχρονίζεται με τις εναλλαγές του φωτός και του σκοταδιού κάθε μέρα. Μια αντίστροφη διαδικασία μπορεί να καταστήσει αδύνατο στον εγκέφαλο να απομακρύνει «απόβλητα» κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αχρείαστου και επικίνδυνου υλικού σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων.

Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Είναι φανερό πως είναι σημαντικό να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια σταθερή ώρα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμβουλεύουν να:

  • Διατηρείτε το περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρά σας σκοτεινό και χαλαρωτικό.
  • Αποφεύγετε ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο.
  • Μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα, καφεΐνη ή αλκοόλ αργά τη νύχτα.
  • Βάλετε στη ζωή σας τη γυμναστική.

Για μερικούς ανθρώπους, ειδικά για εκείνους που εργάζονται με βάρδιες, δεν είναι φυσικά τόσο εύκολο να διατηρηθεί ένας σταθερός χρόνος ύπνου- αφύπνισης.

Σε αυτήν την περίπτωση, η αποφυγή εναλλασσόμενων βαρδιών και η τήρηση ενός εναλλακτικού προγράμματος ύπνου μπορεί να είναι ευεργετική, προτείνουν οι επιστήμονες.