Εάν αγαπάτε το κουτσομπολιό έχει έρθει η στιγμή να το βγάλετε από την λίστα με τις… ένοχες απολαύσεις σας. Νέα έρευνα από το Binghamton University, αποκαλύπτει ότι τα κουτσομπολιά στην εργασία θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα εναλλαγής των εργαζομένων και, ως εκ τούτου, να ενισχύσουν δυνητικά την αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού.

«Οι οργανισμοί είναι καλό να γνωρίζουν τον αντίκτυπο του θετικού κουτσομπολιού, επειδή το ποσοστό εναλλαγής των εργαζομένων μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ενός οργανισμού», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Για να συμμετέχουν οι υπάλληλοι σε θετικά κουτσομπολιά, ο οργανισμός είναι σημαντικό να τους αντιμετωπίζει σωστά, γνωρίζοντας ότι η συμπεριφορά του δείχνει κατά πόσο πράγματι ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους του» συμπληρώνουν.

Τι έδειξε η έρευνα για το κουτσομπολιό

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 338 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Νότια Κορέα σχετικά με θετικές και αρνητικές μορφές κουτσομπολιού στο χώρο εργασίας που σχετίζονται με τους οργανισμούς και τη διαχείρισή τους.

Μερικά από τα θέματα περιελάμβαναν:

  • «Στη δουλειά, μερικές φορές παραπονιέμαι για τον οργανισμό, όταν η διοίκηση απουσιάζει».
  • «Αν νιώθω ότι μου φέρεται άσχημα η διοίκηση, μιλάω για αυτό στους συναδέλφους μου».
  • «Μερικές φορές επαινώ την ικανότητα του οργανισμού μου όταν η διοίκηση απουσιάζει».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κουτσομπολιό ήταν πιο πολύτιμο όταν οι εργαζόμενοι μιλούσαν θετικά για την διοίκηση ή για τον οργανισμό.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του αρνητικού κουτσομπολιού και της αναγκαστικής επιβολής στον εργασιακό χώρο, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, που περίμεναν το αντίθετο.

«Περιμέναμε ότι εάν συμμετέχει κανείς σε αρνητικά κουτσομπολιά, ίσως προσπαθεί να φανεί ισχυρός ή να θέλει να ελέγξει μια κατάσταση ή να «χτυπήσει κάποιον», αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα υποστηρικτικό αποτέλεσμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Αν μη τι άλλο, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι δεν εκτιμούσαν αυτό το είδος κουτσομπολιού και θεωρούσαν ότι το άτομο ήθελε απλώς να παραπονεθεί. Επομένως, εάν σκέφτεστε να κουτσομπολέψετε κάποιον αρνητικά στην εργασία σας, ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε» συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Πώς βοηθά τους εργαζόμενους

Μια από τις πιο χρήσιμες πτυχές της έρευνας, όπως την χαρακτήρισαν οι ερευνητές, ήταν πως η συμμετοχή σε θετικά κουτσομπολιά μεταξύ των συναδέλφων θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εθελοντικής εναλλαγής εργαζομένων (παραίτηση).

«Η παραίτηση από την εργασία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά εάν αντιμετωπίζει κανείς δυσκολίες. Έτσι μπορεί να θέλει να συμμετέχει σε θετικά κουτσομπολιά μαζί με συναδέλφους, μιλώντας για μερικές από τις πιο υποφερτές πτυχές του οργανισμού», εξηγούν οι ερευνητές.

«Τελικά, αυτό μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει προσωπική δύναμη. Είναι ένας βολικός τρόπος να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα προς τον δικό σας χώρο εργασίας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο μακροπρόθεσμα» καταλήγουν οι ερευνητές.