Τα στοιχεία ότι η covid-19 δεν είναι η μόνη ιογενής νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε επίμονα και μερικές φορές εξουθενωτικά συμπτώματα, συνεχίζουν να πληθαίνουν.

Χαρακτηριστικά, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Infectious Diseases» αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με γρίπη διέτρεχαν, μεταξύ άλλων, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παρατεταμένων πνευμονικών προβλημάτων ακόμα και 18 μήνες μετά τη νόσηση.

Η έρευνα

Με την άφιξη της πανδημίας και την εμφάνιση του συνδρόμου long covid, οι ερευνητές θεώρησαν πως έπρεπε να επανεξετάσουν ζητήματα που αφορούν τις ιογενείς λοιμώξεις.

Η οξεία φάση μιας ασθένειας είναι σαν την κορυφή ενός παγόβουνου και οι γιατροί επικεντρώνονται σε αυτήν, εξήγησαν οι ερευνητές. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα φανερώνουν πως τα άτομα που νοσούν από αυτές τις λοιμώξεις χρειάζονται προσοχή πέραν της οξείας φάσης της ασθένειας.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ. Επικεντρώθηκαν σε αρχεία 81.280 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022 και 10.985 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2019.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 71 έτη.

Ο κίνδυνος καραδοκεί 18 μήνες μετά

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στους 18 μήνες μετά τη μόλυνση, και οι δύο ομάδες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και προβλημάτων υγείας που αφορούσαν ορισμένα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών, του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος.

Οι ασθενείς με covid-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακροχρόνια προβλήματα σε πολλαπλά συστήματα οργάνων ταυτόχρονα. Οι ασθενείς με γρίπη επίσης, αν και ήταν πιο πιθανό εκείνοι να παρουσιάσουν επίμονα συμπτώματα που σχετίζονται ειδικά με τους πνεύμονες.

Τα προβλήματα στους πνεύμονες των ατόμων που είχαν αναρρώσει από τη γρίπη κυμαίνονταν από βήχα που διαρκεί για μήνες έως δύσπνοια που προκαλείται από φλεγμονή και ουλές στους πνεύμονες.

Συνολικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι υγείας που ενέχει η covid-19 είναι πιο υψηλοί από αυτούς της γρίπης.

Οι περιορισμοί της έρευνας

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, δεν γνωρίζουν κατά πόσον αυτά τα ευρήματα μπορούν να ισχύσουν για τον γενικό πληθυσμό μιας και διερευνήθηκαν άτομα ηλικιωμένα και με βαριά συμπτώματα.

Επομένως, δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν τα ίδια συμπεράσματα για άτομα άλλων ή παρόμοιων ηλικιών που νόσησαν με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Συμπερασματικά

Το σύνδρομο long covid έκανε φανερό πως οι ιογενείς ασθένειες θα μπορούσαν θεωρητικά να πυροδοτήσουν σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας, κατά τους επιστήμονες.

Η νέα αυτή έρευνα επιβεβαίωσε αυτό το φαινόμενο.

Μάλιστα, παλαιότερη μελέτη είχε αποκαλύψει ότι τα παρατεταμένα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν ακόμα και μετά το κοινό κρυολόγημα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για αυτά τα μετα-ιϊκά σύνδρομα. Κι αυτό διότι, όπως δηλώνουν οι ερευνητές, δεν μπορούν ακόμα να εντοπίσουν την αιτία που οι ιοί είναι τόσο «επίμονοι».

Συμφωνούν ωστόσο στην επικινδυνότητα αυτών και τονίζουν τη μεγάλη σημασία της πρόληψης.