Το περπάτημα έχει αμέτρητα οφέλη… Κάθε βήμα που κάνετε παραπάνω, σας φέρνει πιο κοντά στην καλύτερη υγεία – κυριολεκτικά!

Μετα-ανάλυση ερευνών που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology συνδέει τα επιπλέον 1000 βήματα την ημέρα με 15% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ η αύξηση κατά 500 βήματα την ημέρα σχετίζεται με 7% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Για να καταλάβετε, οι ενήλικες άνω των 60 ετών που έκαναν από 6.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα παρουσίασαν 42% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ενώ τα άτομα κάτω των 60 ετών που έκαναν από 7.000 έως 13.000 βήματα ημερησίως είδαν 49% μείωση του κινδύνου.

Φυσικά, όσο περισσότερα βήματα κάνετε, τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη για την υγεία σας. Για να αποκομίσετε τα μέγιστα, η ερευνητική ομάδα λέει πρέπει να φτάσετε τα 20.000 βήματα.

Πώς θα το πετύχετε αυτό;

Βγάλτε βόλτα το σκύλο σας

Αν έχετε σκύλο είστε ιδιαίτερα τυχεροί, αφού πέρα από έναν πιστό φίλο, έχετε και μια καλή ευκαιρία για περπάτημα.

Αναλάβετε να βγάζετε εσείς βόλτα τον σκύλο και θα αυξήσετε σημαντικά τα βήματα που κάνετε κάθε ημέρα.

Προτιμήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ

Αντί για το ασανσέρ, χρησιμοποιήστε τις σκάλες για να ανεβείτε και να κατεβείτε – έτσι μπορείτε να κάψετε 100 θερμίδες σε μόλις δέκα λεπτά.

Είτε μένετε σε πολυκατοικία είτε το σπίτι σας έχει εσωτερική σκάλα, δοκιμάστε να ανέβετε αργά δύο-δύο τα σκαλοπάτια και να τα κατέβετε κανονικά, αλλά με λίγο πιο έντονο ρυθμό.

Το ανεβοκατέβασμα της σκάλας θα γυμνάσει τους μυς των ποδιών μας, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει τη λειτουργία της καρδιάς.

Εκτός από δυνατά πόδια και γερή καρδιά, αυτή η κίνηση έχει συσχετιστεί με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσων σε γυναίκες.

Περπατήστε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο

Είτε μιλάτε με μια φίλη σας είτε έχετε τηλεφωνικό meeting στη δουλειά, δοκιμάστε να περπατάτε όση ώρα μιλάτε.

Μια 20λεπτη συνομιλία κυλάει πολύ πιο γρήγορα όταν περπατάτε παράλληλα.

Πηγαίνετε για ψώνια

Συνήθως όταν πάτε για ψώνια θέλετε να μπείτε στο μαγαζί, να πάρετε αυτά που χρειάζεστε και να γυρίσετε γρήγορα στο σπίτι.

Όμως χαζέψετε τις βιτρίνες στα μαγαζιά ή αν περιπλανηθείτε λίγο στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ θα κάψετε περισσότερες θερμίδες και θα αυξήσετε το χρόνο της σωματικής σας δραστηριότητας.

Γυρίστε με τα πόδια σπίτι

Αν η δουλειά σας είναι κοντά στο σπίτι σας μπορείτε να καθιερώσετε να γυρνάτε με τα πόδια στο σπίτι.

Αν δεν σας πιέζει ο χρόνος το πρωί, μπορείτε να σταματήσετε μια στάση πριν τη δουλειά σας με το λεωφορείο, τον ηλεκτρικό ή το μετρό και να περπατήσετε την υπόλοιπη απόσταση.

Αν πηγαίνετε στη δουλειά με το αυτοκίνητο, μπορείτε να το παρκάρετε λίγα τετράγωνα μακριά από τη δουλειά.