Τα φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από κανένα διατροφικό πλάνο, καθώς προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, του καλίου και των αντιοξειδωτικών. Κι ακόμα κι εάν δεν έχετε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, επωφελείστε από την ενσωμάτωση των παρακάτω τροφών στην διατροφή σας.

Τα φρούτα που χάρη στις θρεπτικές τους ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και γενικότερα στον καλύτερο έλεγχό της, περιλαμβάνουν:

Οι μπανάνες «ρίχνουν» την πίεση

Όταν αναφέραμε ότι το κάλιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό πολύτιμο για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία πιθανότατα σκεφτήκατε τις μπανάνες και είχατε δίκιο.

Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη διαχείριση της υπέρτασης, μειώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα και ανακουφίζοντας την ένταση που δέχονται τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Ενσωματώστε περισσότερες μπανάνες στη διατροφή σας δοκιμάζοντας συνταγές, όπως smoothie με αβοκάντο και μπανάνα ή μπολ γιαουρτιού με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, βρώμη και κομματάκια μπανάνας.

Αβοκάντο

Παραπάνω συνδυάσαμε την μπανάνα με τα αβοκάντο και για καλό λόγο. Δεν είναι απλώς γεμάτα διαιτητικές ίνες και ακόρεστα λίπη, τα οποία και τα δύο ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία αλλά περιέχουν και ευεργετικό κάλιο.

Μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο μπορεί να συμβάλλει στην αντιστάθμιση ορισμένων από τις βλαβερές επιπτώσεις του νατρίου για την αρτηριακή πίεση.

Μούρα

Σμέουρα, βατόμουρα ή μύρτιλα; Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας μπορούν όλα να βοηθήσουν να επαναφέρετε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων ανθοκυανινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Molecular Nutrition & Food Research, η οποία δείχνει μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης συνολικής πρόσληψης ανθοκυανινών και του μειωμένου κινδύνου καρδιακής νόσου.

Μπορείτε να τα προσθέσετε στο μπολ σας με βρώμη και  φυτικό γάλα καρύδας ή ακόμα και να τα απολαύσετε σκέτα.

Ακτινίδια

Μια καλή πηγή βιταμίνης C, τα ακτινίδια μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με πρωτοπαθή υπέρταση.

Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, μια καθημερινή μερίδα ακτινίδιο μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση, με την προστατευτική του δράση πιθανότατα να αποδίδεται στο κάλιο που περιέχει.

Κόψτε ένα ακτινίδιο και απολαύστε το ως σνακ ή με λίγη μαύρη σοκολάτα και φιστίκια για ένα πιο υγιεινό επιδόρπιο μετά το γεύμα σας.

*Θυμηθείτε ότι παρόλο που το κάλιο μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις του νατρίου στην αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση περισσότερου καλίου θα πρέπει να συνδυαστεί με τις προσπάθειές σας να μειώσετε τις υπερβολικές ποσότητες αλατιού και να υιοθετήσετε άλλες υγιεινές διατροφικές συνήθειες αλλά και συνολικά έναν πιο ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής.