Διαχρονικά κάθε χρονιά, οι γιορτές «δοκιμάζουν» την φυσική μας κατάσταση. Το πρόγραμμά μας γεμίζει από κοινωνικές υποχρεώσεις και οικογενειακά γεύματα, γεμάτα πλούσια εδέσματα, τα λαχταριστά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες «καραδοκούν» σε… κάθε γωνία ενώ οι περισσότεροι δεν έχουμε διάθεση να αφήσουμε όλα αυτά τα καλά για να πάμε γυμναστήριο.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθεια. Αν και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μερικές προσαρμογές, οι παρακάτω απλές στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε όλα τα καλά των εορταστικών ημέρων χωρίς να ανησυχείτε ότι θα χάσετε την φόρμα σας.

Κίνηση και πάλι κίνηση

Ακόμα και τις μέρες των γιορτών είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι, ακόμα και περπατώντας για να δείτε την στολισμένη πόλη, μιας και πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο για να «κάψετε» θερμίδες.

Και ενώ οι ασκήσεις που ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό είναι εξαιρετικές, η λιγότερο έντονη δραστηριότητα είναι επίσης καλή. Ανεβείτε από τις σκάλες, παρκάρετε πιο μακριά, περπατήστε γύρω από την γειτονιά σας και αδράξτε κάθε ευκαιρία για να μετακινηθείτε.

Μπορείτε ακόμη να ορίσετε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας για να σηκώνεστε ανά περίπου τριάντα λεπτά για να τεντώνεστε.

Μείνετε κοντά στη ρουτίνα σας και τις γιορτές

Αυτή μπορεί να είναι η ιδανική περίοδος για να περάσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο παρέα με συγγενείς και φίλους, πότε απολαύστε τη. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να τηρήσετε τη ρουτίνα σας, προσπαθήστε να μείνετε όσο πιο κοντά μπορείτε.

Εάν συνήθως γυμνάζεστε πέντε ημέρες την εβδομάδα, ασκηθείτε τρεις και προσπαθήστε να το κάνετε νωρίς μέσα στην ημέρα για να μην μπείτε στο πειρασμό να το αναβάλλετε.

Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους

Οι διακοπές είναι για να τις απολαμβάνουμε, για αυτό προσπαθήστε να μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότερο περιορίζετε την επιθυμία σας για φαγητό, τόσο περισσότερο θα θέλετε να φάτε.

Για αυτό απολαύστε τα εορταστικά γεύματα αλλά κάντε έξυπνες επιλογές. Μην ξεχνάτε να τρώτε την σαλάτα σας αλλά και πολλά φρούτα, που είναι θρεπτικά και έχουν λίγες θερμίδες.

Επιπλέον προσέξτε τις μερίδες σας, καθώς μπορείτε να απολαμβάνετε χωρίς να ξεπερνάτε το μέτρο.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας

Ο ύπνος (μαζί με άλλους παράγοντες) είναι ζωτικής σημασίας για την αθλητική απόδοση αλλά και για να βλέπουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα από την γυμναστική μας.

Για αυτό τις φετινές γιορτές, αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στην ξεκούρασή σας και κοιμηθείτε για τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Για έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο, βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι σας είναι άνετο, κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και διατηρήστε το δωμάτιό σας σκοτεινό.

Περιορίστε την πρόσληψη νερού τουλάχιστον 45 λεπτά έως μία ώρα πριν ξαπλώσετε κι εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, μπορείτε να ακούσετε λίγο χαλαρωτική μουσική ή να εκτελέσετε ήπιες διατάσεις ξαπλωμένοι.