Για πολλούς από εμάς, η έναρξη του νέου έτους σηματοδοτεί μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη ζωή μας και να σκεφτούμε το μέλλον. Και ενώ οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς μπορεί να έχουν την κακή φήμη πως είναι μάλλον «too good to be true», εσείς φέτος κάντε τη διαφορά για την υγεία και την ευεξία σας, κάνοντάς τες όλες σταδιακά πραγματικότητα!

«Αγκαλιάστε» εφικτούς στόχους που δεν εστιάζουν τόσο στην αναμόρφωση της τρέχουσας καθημερινότητας, αλλά περισσότερο αφήνουν χώρο για νέες ρουτίνες έτσι ώστε να υιοθετήσετε σιγά σιγά συνήθειες που θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα από ποτέ.

Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα να αγαπάτε τον εαυτό σας μέρα με τη μέρα ακόμα πιο πολύ…

24 κινήσεις για να είναι το 2024 η Χρονιά σας

#1 Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Το άγχος μας χτυπά συχνά επίμονα την πόρτα. Η καταγραφή των όσων μας φέρνουν ευτυχία, το μετριάζει, μας «φορτίζει» και μας αναζωογονεί.

Μόνο λίγα λεπτά την ημέρα να αφιερώσετε στο να γράψετε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, το κατοικίδιό σας, όλα τα καλά που ήδη έχετε γύρω σας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

#2 Βρείτε χρόνο για τους φίλους και την οικογένεια

Φέτος, όσο πολυάσχολη κι αν είναι η καθημερινότητά σας, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να χαρίσετε χρόνο στους αγαπημένους σας, είτε προγραμματίζοντας μαζί τους ένα γεύμα το μήνα είτε απλά παίρνοντάς τους ένα τηλέφωνο.

#3 Μαγειρέψτε κάτι νέο κάθε εβδομάδα

Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Φέτος, επιλέξτε να φτιάξετε εύκολες, υγιεινές συνταγές που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν μία φορά την εβδομάδα.

Στοχεύστε γενικά σε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και θυμηθείτε πως η μεσογειακή θεωρείται από τους επιστήμονες το «κλειδί» για καλή υγεία και μακροζωία.

#4 Διαβάστε περισσότερα βιβλία

Ο Ιανουάριος είναι ο τέλειος μήνας για να ξεκινήσετε. Αλήθεια, πόσα βιβλία μπορείτε να ολοκληρώσετε μέχρι το τέλος της χρονιάς;

Δείτε το σαν μια ευχάριστη πρόκληση και ανοίξτε σήμερα την πρώτη σελίδα…

#5 Φτιάξτε ένα βιώσιμο πρόγραμμα καθαριότητας

Το να διατηρείτε το σπίτι σας τακτοποιημένο κάθε μέρα χωρίς να χρειάζεται κάνετε γενική κάθε εβδομάδα, μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο. Μια μικρή λίστα όμως με τις μικροδουλειές που μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση, θα σας εξοικονομήσει ώρες αυτοφροντίδας τα Σαββατοκύριακα που διαφορετικά θα αφιερώνατε στο σπίτι.

#6 Δεσμευτείτε για μια πιο υγιεινή ρουτίνα ύπνου

Πόσα προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τον κακό ύπνο; Πολλά και σε κάθε επίπεδο: σωματικό, ψυχολογικό, πνευματικό. Υπάρχουν όμως και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη ρουτίνα σας.

Κάντε λοιπόν φέτος τον ύπνο σας προτεραιότητα και υιοθετήστε εκείνες τις συνήθειες που σας βοηθούν να κοιμάστε καλά κάθε βράδυ.

#7 Ξεκινήστε ένα χόμπι

Κι αν είναι ομαδικό, ακόμα καλύτερα!

#8 Κόψτε το κάπνισμα

Το ξέρετε πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και ίσως υπόσχεστε στον εαυτό σας κάθε χρόνο να το «κόψετε». Το 2024, βοηθήστε τον εαυτό σας να απαλλαγεί μια και καλή και αμέσως θα αποκομίσετε τα οφέλη.

#9 Μην ξεχνάτε τα ετήσια τσεκάπ

Είναι πολύ απλό. Ρυθμίστε την υπενθύμιση στο κινητό και κλείστε τα απαραίτητα ραντεβού σας.

#10 Πάρτε ένα φυτό εσωτερικού χώρου

Η παρουσία φυτών και η φροντίδα τους μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνες.

#11 Χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Physiology & Behavior» αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που ανέβαιναν σκάλες για 10 λεπτά την ημέρα είχαν περισσότερη ενέργεια και έκαιγαν περισσότερες θερμίδες.

#12 Ξεκινήστε γιόγκα με τον σύντροφό σας

Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να ενισχύσετε τους πυελικούς μύες και να έρθετε πιο κοντά σαν ζευγάρι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να ξεκινήσετε και μόνοι σας και να αποκομίσετε τα πολλαπλά της οφέλη.

#13 Προγραμματίστε διακοπές

Τα άτομα που κάνουν διακοπές τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από εκείνους που το αμελούν. Ακόμα και η σκέψη ενός επερχόμενου ταξιδιού μπορεί να τονώσει τη διάθεση για εβδομάδες.

#14 Αγκαλιάστε σφιχτά…

Μην υποτιμάτε την αξία της αγκαλιάς. Μας φέρνει πιο κοντά, μπορεί να μειώσει το στρες και να αυξήσει την ωκυτοκίνη, τη θεραπευτική ορμόνη της «αγάπης».

#15 Ενυδατωθείτε

Λίγο επιπλέον νεράκι φέτος, μόνο καλό μπορεί να σας κάνει…

#16 Χαλαρώστε

Αφήνοντας πίσω σας το θυμό. Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος και μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη συνολική σας υγεία.

#17 Πάρτε αυτή τη δύσκολη απόφαση

Η αναβολή μιας απόφασης που πρέπει να παρθεί μπορεί να επιδεινώσει το στρες. Βρείτε τη δύναμη, πιστέψτε στον εαυτό σας και κάντε ένα μεγάλο βήμα μπροστά!

#18 Ξεκαθαρίστε την γκαρνταρόμπα σας

Αντίο, παλιό μου τζιν…

Το να κρατάτε μικρότερα ρούχα ως κίνητρο για να αδυνατίσετε είναι σχεδόν απίθανο να φέρει αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, εστιάστε στο να είστε συνολικά πιο υγιείς με άσκηση και καλή διατροφή.

#19 Φροντίστε την επιδερμίδα σας

Βελτιώστε την καθημερινή σας ρουτίνα και προμηθευτείτε προϊόντα που πραγματικά ταιριάζουν στο δέρμα σας.

#20 Ακούστε μουσική

Η μουσική μπορεί να κάνει θαύματα  σε μυαλό και σώμα. Φτιάξτε λοιπόν σήμερα την αγαπημένη σας playlist.

#21 Περπατήστε περισσότερο

Κρατήστε τον εαυτό σας σε φόρμα και τη διάθεσή σας ανεβασμένη με μικρή βόλτα στο τετράγωνο κάθε μέρα στη δουλειά ή στη γειτονιά.

#22 Κάντε ένα πράγμα τη φορά

Το multitasking δεν σας κάνει απαραίτητα πιο αποτελεσματικούς. Αντίθετα, μπορεί να σας αγχώσει και να μειώσει την απόδοσή σας.

#23 Ανοίξτε τα παράθυρα

Ακόμα και όταν ο καιρός είναι παγωμένος, το φως του ήλιου είναι ζωτικής σημασίας για καλύτερη διάθεση όλη μέρα.

#24 Βγείτε βόλτα χωρίς το κινητό σας

Αντικαταστήστε το χρόνο οθόνης με πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως μια βόλτα με τον σκύλο σας ή έναν καφέ με τους φίλους σας και απολαύστε αυτές τις στιγμές μακριά από την τεχνολογία.

Και τώρα επαναλάβετε μετά από εμάς: Φέτος είναι η χρονιά μου. Είμαι ευγνώμων για όσα έχω και μπορώ να καταφέρω ό,τι βάλω κατά νου!