Το περπάτημα πρόκειται ίσως για την πιο δημοφιλή και προσβάσιμη μορφή άσκησης με δεκάδες οφέλη για την υγεία. Κι ενώ η φυσική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη, ανεξάρτητα από την ένταση ή την διάρκεια, μπορεί να αναρωτιέστε ποιες αλλαγές θα δείτε στο σώμα σας εάν κάνετε καθημερινά 10.000 βήματα.

Ενώ οι περισσότεροι έχουν ακούσει ότι τα 10.000 βήματα είναι ο απώτερος στόχος για να ενισχύσουμε την υγεία και την ευεξία του οργανισμού, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού προέρχεται.  Η αρχική σύσταση των 10.000 βημάτων την ημέρα δεν βασιζόταν σε καμία μελέτη, αλλά ήταν στην πραγματικότητα μέρος μιας ιαπωνικής διαφημιστικής εκστρατείας το 1965 που σχεδιάστηκε για την πώληση βηματόμετρων.

Έκτοτε, πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να διαπιστώσουν εάν τα 10.000 βήματα είναι ο ιδανικός στόχος για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση, όμως τα ευρήματα είναι ανάμεικτα.

Πώς αλλάζει το σώμα με το περπάτημα;

Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το περπάτημα, ειδικά το γρήγορο (ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό βημάτων), μπορεί να βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, τη μυϊκή δύναμη και τη σύσταση του σώματος. Το περπάτημα υποστηρίζει επίσης τη βέλτιστη ψυχική υγεία μειώνοντας το στρες και ενισχύοντας τη καλή διάθεση.

Οι βασικότερες αλλαγές που θα παρατηρήσετε εάν βάλετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακά οφέλη

Η αερόβια γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών αλλά και της θνησιμότητας από κάθε αιτία. Το περπάτημα είναι μια μορφή αερόβιας προπόνησης, που βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το οξυγόνο.

Το περπάτημα, ειδικά με γρήγορο ρυθμό, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, να σας βοηθήσει να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνες.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να ενισχύσει την καλή σας διάθεση, «θωρακίζοντας» την ψυχική σας υγεία. Το περπάτημα φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης με το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά σε πράσινους ή μπλε χώρους, να έχει την πιο ευεργετική επίδραση.

Εάν περπατάτε καθημερινά μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα άγχους και στρες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychophysiology αποκαλύπτει ότι το περπάτημα για μόλις 500 μέτρα με οποιονδήποτε ρυθμό στη φύση παρέχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα στρες και βελτιωμένη ψυχολογική κατάσταση σε σύγκριση με την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους.

Δυνατά οστά και μυς

Το περπάτημα μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των μυών, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του σώματος αλλά και εκείνων του κορμού, εάν είστε αρχάριοι. Ενώ η προπόνηση με αντιστάσεις είναι απαραίτητη για να συνεχίσετε να βλέπετε βελτίωση μακροπρόθεσμα, το περπάτημα μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Οι ασκήσεις που φέρουν βάρος, όπως το περπάτημα (σωματικό βάρος), μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των οστών, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα όταν γίνονται με γρήγορο ρυθμό και με συνέπεια.