Όλα ξεκινούν από τα βακτήρια που υπάρχουν μέσα στο στόμα και πληθαίνουν όταν δεν το φροντίζουμε σωστά. Η ξηροστομία, η έλλειψη, δηλαδή, σάλιου είναι επίσης ένας παράγοντας που προκαλεί το πρόβλημα καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξή τους. Γι’ αυτό και η δυσάρεστη αναπνοή το πρωί είναι μια κοινή κατάσταση που συνήθως χαρακτηρίζεται «φυσιολογική».

Συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου μας τα «άτακτα» βακτήρια που κατοικούν στη στοματική μας κοιλότητα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η παραγωγή σάλιου επιβραδύνεται. Δεδομένου ότι το σάλιο βοηθά στο να «καθαρίζουμε» το στόμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αναπνοή μας μπορεί να έχει άσχημη μυρωδιά μέχρι να βουρτσίσουμε τα δόντια μας το πρωί.

Εκτός όμως από αυτού του είδους την κακοσμία, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για το εν λόγω πρόβλημα

Τι μπορεί να φταίει;

Το ότι είστε νηστικοί

Η παράλειψη γευμάτων είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μην έχετε τη φρέσκια αναπνοή που επιθυμείτε. Αυτό προκύπτει και πάλι εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής σάλιου που συμβαίνει όταν παραμένουμε νηστικοί.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Η κακοσμία μπορεί να προκληθεί από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σύμφωνα με μελέτη, το 60% των συμμετεχόντων με Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο (ΓΟΠΝ) παρουσίασαν οδοντικά προβλήματα εξαιτίας της αυξημένης έκθεσης των δοντιών στα οξέα του στομάχου, γεγονός που συνδέεται και με δυσάρεστη αναπνοή.

Το κάπνισμα

Το κάπνισμα μειώνει την έκκριση σάλιου και μεταβάλλει την ποιότητά του. Ως αποτέλεσμα, τα ένζυμα και τα αντισώματά του αδυνατούν να καταστρέψουν τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα και αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και δυσάρεστη αναπνοή, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης.

Το αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να κάνει την ενοχλητική μυρωδιά στην αναπνοή μας επίμονη. Χαρακτηριστικά, μελέτη αποκάλυψε υψηλή συσχέτιση μεταξύ αυξημένης συχνότητας κατανάλωσης αλκοόλ και δυσοσμίας.

Η παραμέληση της οδοντικής υγιεινής

Η καλή στοματική υγεία προϋποθέτει πλύσιμο των δοντιών, χρήση νήματος και επίσκεψη στον οδοντίατρο. Μήπως, λοιπόν, κάτι δεν κάνετε σωστά;

Το πικάντικο φαγητό

Σας αρέσουν τα πολλά καρυκεύματα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά; Τότε βρήκαμε τον ένοχο της κακοσμίας. Παρόλο που το πικάντικο άρωμα αυτών των συστατικών συνήθως δεν παραμένει στο στόμα για ώρες, μπορεί να επανέλθει μετά τη χώνεψη μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Καλό είναι επιπλέον να προσέχετε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή σας, καθώς έχει επίσης συνδεθεί με κακοσμία.

Άλλες πιθανές αιτίες της κακής αναπνοής

  •  Φθορές στα δόντια, παθήσεις των ούλων (π.χ., ουλίτιδα), ορθοδοντικές συσκευές ή κάποια μόλυνση στην εν λόγω περιοχή.
  •  Θέματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.
  •  Ξηροστομία λόγω αφυδάτωσης ή ασθένειας.
  •  Κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Για να καταπολεμήσετε τη δυσάρεστη αναπνοή

  •  Μην αμελείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά.
  •  Κάντε σωστό καθαρισμό μετά το βούρτσισμα με μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αφαιρείτε τα υπολείμματα των τροφών.
  •  Μην παραλείπετε να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας με την απλή οδοντόβουρτσα ή ιδανικά με μια ξύστρα γλώσσας. Το ειδικό αυτό εξάρτημα στοματικής υγιεινής απομακρύνει μεγάλο ποσοστό βακτηρίων.
  •  Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα.
  •  Φροντίστε να κάνετε τακτικό καθαρισμό στον οδοντίατρο και να προμηθευτείτε τα προϊόντα που θα σας συστήσει (καλή οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα κ.λπ.).
  •  Μασήστε μια τσίχλα ή λίγο μαϊντανό μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έντονες γεύσεις.
  •  Να αποφεύγετε τα πολλά τρόφιμα και ροφήματα με ζάχαρη για την προστασία της συνολικής σας υγείας, καθώς και τις μεγάλες ποσότητες πικάντικων τροφών που μπορεί να σας προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, καούρα.
  •  Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά που αφυδατώνουν και βλάπτουν την υγεία.
  •  Κόψτε το κάπνισμα.
  •  Παραμείνετε ενυδατωμένοι με άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.