Είναι οι μικρές επιλογές που κάνετε καθημερινά αυτές που μπορεί να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία και στην ευεξία σας. Τώρα που σιγά σιγά ξεκινάτε να δουλεύετε για τους στόχους σας για τη νέα χρονιά, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε συνήθειες που θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτησή τους.

Για καλύτερη λοιπόν υγεία αλλά και διάθεση, δοκιμάστε τα εξής:   

1 ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ  ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ   

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε περισσότερες εκδρομές στη φύση, για να απολαύσετε το πράσινο τοπίο, να κινηθείτε περισσότερο και να χαλαρώσετε.

Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο «Environmental Research», ο καθαρός αέρας συμβάλλει στον καθαρισμό των πνευμόνων, ενισχύει τη διάθεση, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την ενέργεια και υποστηρίζει την καλή πέψη.

Εάν οι υποχρεώσεις σας δεν επιτρέπουν τις ολιγοήμερες αποδράσεις, τότε μπορείτε να επωφεληθείτε εξίσου με μια βόλτα σε χώρους πρασίνου, όπως το πάρκο, ή δίπλα στη θάλασσα. 

2 ΚΑΝΤΕ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 

Η τακτική άσκηση δεν σας ωφελεί μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Μεταξύ άλλων, ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία, προλαμβάνει την αρτηριακή πίεση, ενδυναμώνει μυς και οστά.

Προωθεί επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών, χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, καθώς προάγουν την καλή διάθεση και μειώνουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), θα πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε αερόβια σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης ή 75 λεπτά σε έντονη ή να εφαρμόζετε έναν ισοδύναμο συνδυασμό τους.   

3 ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ 

Η γιόγκα δεν είναι μόνο μια αποτελεσματική μέθοδος άσκησης και αποκατάστασης, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της σύνδεσης νου-σώματος. Στα πολλά της οφέλη συγκαταλέγονται η αυξημένη ευλυγισία, η ανακούφιση από το στρες, η καλύτερη ισορροπία, η ενδυνάμωση του σώματος και η χαλάρωση.

Είναι πολλά και διαφορετικά τα είδη που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, ενώ οι στάσεις του σκύλου που βλέπει προς τα κάτω και του παιδιού ενδείκνυνται για αρχάριους.

4 ΕΝΥΔΑΤΩΘΕΙΤΕ

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται ως επί το πλείστον από νερό, επομένως χρειάζονται επαρκείς ποσότητες για την εύρυθμη λειτουργία του. Προσπαθήστε καθημερινά να πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση και τα ενοχλητικά της συμπτώματα, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, η κόπωση και οι πονοκέφαλοι.

Η τακτική ενυδάτωση συμβάλλει επίσης στην ομαλή κινητικότητα του εντέρου, στο υγιές βάρος αλλά και στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.   

Οι ανάγκες σας σε νερό μπορεί να είναι περισσότερες από ό,τι νομίζετε. Ενώ σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών θα πρέπει να πίνουμε περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα, αφήστε τη δίψα σας να σας καθοδηγήσει.

Για να αυξήσετε πιο εύκολα την πρόσληψή του, μπορείτε να βάλετε υπενθυμίσεις στο κινητό σας ή να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό. 

5  ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ  

Μια άλλη υγιεινή συνήθεια που καλό είναι να υιοθετήσετε είναι να συνεχίσετε να μαθαίνετε.

Τι σας ενδιαφέρει; Σε ποιον τομέα θέλετε να μάθετε περισσότερα ή να γίνετε καλύτεροι;

Είτε δοκιμάζετε νέες συνταγές ζαχαροπλαστικής είτε δουλεύετε πάνω στη διεύρυνση της επαγγελματικής σας κατάρτισης, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων τονώνει την αυτοπεποίθηση, ενισχύει το αίσθημα του σκοπού και σας βοηθά να συνδεθείτε με τους άλλους.   

6 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 

Δεν είναι μυστικό ότι χρόνιες παθήσεις, όπως η υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, είναι συχνές στις ημέρες μας. Η υγιεινή όμως και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό προληπτικό μέτρο, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής τους.   

Ενσωματώστε στη διατροφή σας μια ποικιλία θρεπτικών φρέσκων επιλογών, αποφεύγοντας τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα, συσκευασμένα και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. 

7 ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ   

Ο ποιοτικός ύπνος έχει πολλά οφέλη. Όχι μόνο μας βοηθά να ξυπνάμε ανανεωμένοι και ξεκούραστοι, αλλά ωφελεί ολόκληρο το σώμα, υποστηρίζοντας τον μεταβολισμό, την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτρέπει την αύξηση βάρους.

Για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, διατηρήστε την ίδια ώρα ύπνου/αφύπνισης καθημερινά, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό και αφήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablet, υπολογιστή ή κινητό, εκτός.

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από την κατάκλιση και δοκιμάστε να κάνετε γυμναστική νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι προπονήσεις αργά το απόγευμα μπορεί να διαταράξουν τον βραδινό σας ύπνο. 

8 ΣΤΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ  

Αρκεί να κοιτάξετε γύρω σας και γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε για πόσα πρέπει να είστε ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη έχει συνδεθεί με το μεγαλύτερο αίσθημα ευτυχίας, την καλύτερη αντιμετώπιση αντιξοοτήτων, την ψυχική ανθεκτικότητα και την οικοδόμηση πιο ισχυρών και βαθύτερων συνδέσεων.

Γι’ αυτό, μη διστάζετε να λέτε συχνότερα «ευχαριστώ» ή δοκιμάστε κάθε πρωί να γράφετε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες ώστε να ξεκινάτε την ημέρα σας με χαμόγελο και θετική ενέργεια. 

9 ΠΕΙΤΕ «ΝΑΙ» ΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ   

Ενώ τα trans λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται και τα κορεσμένα να περιορίζονται, τα ακόρεστα ή μονοακόρεστα λιπαρά ωφελούν την υγεία. Πρόκειται για εκείνα που συνήθως προέρχονται από λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα), το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια.

Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.  

10 ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ AΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ   

Ας το παραδεχτούμε. Περνάμε πολλές ώρες καθημερινά κοιτώντας μια οθόνη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στα μάτια, δυσκαμψία στον αυχένα και στους ώμους αλλά και επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.   

Μειώνοντας τις ώρες που περνάτε στις οθόνες, όχι μόνο έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο –που μπορείτε να αφιερώσετε στις καλές σας συνήθειες–, αλλά ευνοείτε και την ψυχική σας ευημερία.

Θυμηθείτε λοιπόν, όταν δουλεύετε, να κάνετε συχνά διαλείμματα αποστρέφοντας το βλέμμα σας από τον υπολογιστή και να μην ασχολείστε με το κινητό σας όταν τρώτε ή μιλάτε με τους αγαπημένους σας. Εάν θέλετε να χαλαρώσετε, επιλέξτε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα ή κάντε μια άλλη δραστηριότητα που σας ηρεμεί και σας ξεκουράζει. 

11 ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΑΣ

Η καλή λειτουργία του εντέρου είναι κομβικής σημασίας για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Έρευνες μάλιστα, έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει κάθε όργανο στο σώμα.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τρώτε τροφές «πλούσιες» σε φυτικές ίνες αλλά και εκείνες που έχουν υποστεί ζύμωση, να πίνετε νερό και να γυμνάζεστε τακτικά. 

12 ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ 

Η συνειδητότητα μας υπενθυμίζει να δίνουμε ενεργά περισσότερη προσοχή στην παρούσα στιγμή αντί να εστιάζουμε σε όσα συνέβησαν ή να ανησυχούμε για όσα θα συμβούν.

Σύμφωνα με την American Psychological Association, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επίμονων αρνητικών σκέψεων και του στρες, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης αλλά και της γνωστικής ευελιξίας μας.