«Θέλω κάτι αλμυρό»… Να μια φράση που σίγουρα έχετε πει κάποια στιγμή στην ζωή σας. Κι ενώ άλλοι λαχταρούν αλμυρές τροφές πιο συχνά από άλλους, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το αλάτι (σε μορφή νατρίου) για να επιβιώσει.

Είτε η λαχτάρα σας για αλάτι είναι περιστασιακή είτε πιο συχνή, οι πιο κοινοί λόγοι που μπορεί να εμφανίζεται, περιλαμβάνουν:

Η πλήξη σας… «χτυπά την πόρτα»

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε πιο έντονη επιθυμία για αλμυρά comfort foods όταν βαριόμαστε.

Μάλιστα έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών όταν πλήττουμε μπορεί να ενεργοποιήσει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης.

Έχετε αφυδατωθεί

Το σώμα σας χρειάζεται νάτριο ως ηλεκτρολύτη για να λειτουργήσει σωστά. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών είναι χαμηλά. Μπορεί λοιπόν να λαχταράτε αλάτι για να αναπληρώσετε αυτή την ανισορροπία.

Το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα ελέγχει τη δίψα σας. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως να λαχταράτε αλμυρά σνακ όταν στην πραγματικότητα χρειάζεστε περισσότερο νερό.

Αντιμετωπίζετε χρόνιο στρες

Το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης αλλά και άλλων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη, οι οποίες μπορεί να εντείνουν την λαχτάρα για αλμυρά, λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα.

Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, προκειμένου να ηρεμήσετε. Επομένως μπορεί να έχετε την τάση να καταναλώνετε αλμυρά σνακ σε περιόδους έντονου στρες.

Δεν κοιμάστε καλά

Είναι πιο πιθανό να επιθυμείτε comfort foods εάν δεν έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ. Έρευνες δείχνουν ότι ο μη ποιοτικός ύπνος αυξάνει τη λαχτάρα για τρόφιμα με υψηλότερες θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών, γλυκών και αλμυρών σνακ.

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, τα ορμονικά σήματα προτρέπουν το τμήμα «ανταμοιβής» του εγκεφάλου, εντείνοντας την επιθυμία για αλμυρό.

Θέλετε αλάτι λόγω… PMS

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) αναφέρεται σε σωματικές και συναισθηματικές ενδείξεις που εμφανίζονται μια ή δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση. Οι αλλαγές που σχετίζονται με την δίψα και την όρεξη, συμπεριλαμβανομένης της λαχτάρας για αλμυρά τρόφιμα, είναι συχνές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Έχετε ημικρανίες

Εάν αντιμετωπίζετε ημικρανίες, υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν λίγο πριν την έναρξη μιας κρίσης ημικρανίας. Έρευνες δείχνουν ότι κατά την διάρκεια αυτού του σταδίου ένα από τα συμπτώματα είναι η λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα.

Πιο σπάνια η πιο συχνή επιθυμία για αλάτι μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενης πάθησης, όπως η νόσος του Addison, η αναιμία και η κυστική ίνωση.

Ενώ όπως είπαμε δεν είναι ασυνήθιστο να θέλετε κάτι αλμυρό περιστασιακά εάν καταπολεμάτε συνεχώς την λαχτάρα για αλμυρά σνακ, ίσως είναι καιρός να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.