Ποιος χυμός μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σας; Δεν είναι μόνο το πορτοκάλι πλούσιο σε βιταμίνη C… Ο ανανάς είναι κι αυτός ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της γρίπης και του κρυολογήματος.

Ένα φλιτζάνι ανανά καλύπτει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C ενθαρρύνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αντιμετωπίζουν τους «ξένους εισβολείς» στο σώμα όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.

Επιπλέον, αποτελεί φυσικό, ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει τις φυσικές άμυνες του σώματος που καταπολεμούν την φλεγμονή.

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τα κύτταρα από επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες, η οποία έχει συνδεθεί με πληθώρα χρόνιων ασθενειών.

Παράλληλα, ο ανανάς σας δίνει μια υγιή δόση αρκετών βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένων της θειαμίνης, της νιασίνης, της Β6 και του φυλλικού οξέος.

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν το σώμα σας να επεξεργάζεται την ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώτε και είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς σας.

Ο ανανάς περιέχει, επίσης, διάφορα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας για τη σωστή λειτουργία, όπως χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στο σχηματισμό των οστών, στην ανοσολογική απόκριση και στο μεταβολισμό.

Το «μυστικό όπλο» του ανανά

Ο ανανάς είναι το μόνο τρόφιμο που είναι γνωστό ότι περιέχει βρομελίνη (bromelain), ένα ένζυμο που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει το πρήξιμο, ενώ μπορεί ακόμη και να επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης πληγών, της ανάκαμψης από τραυματισμούς, της αποκατάστασης από την προπόνηση και της ανάρρωσης από χειρουργική επέμβαση.

Πώς να φτιάξετε φυσικό χυμό ανανά στο σπίτι

Το πρώτο βήμα είναι να καθαρίσετε τον ανανά.

Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε προσεκτικά την κορυφή και τον πυθμένα του ανανά.

Στηρίξτε τον ανανά σε μια από τις κομμένες άκρες.

Ξεκινήστε από την κορυφή του ανανά και κόψτε τον προς τα κάτω, αφαιρώντας τη φλούδα από τη σάρκα σε μια μακριά λωρίδα.

Γυρίστε τον ανανά και επαναλάβετε μέχρι να αφαιρέσετε όλη τη φλούδα.

Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να αφαιρέσετε τυχόν εναπομείναντα μάτια από τον ανανά.

Γυρίστε τον ανανά στο πλάι και κόψτε τον σε φέτες στο μέγεθος της επιλογής σας.

Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι ή ένα στρογγυλό κόφτη μπισκότων για να αφαιρέσετε τον πυρήνα από κάθε φέτα.

Έπειτα, κόψτε τον ανανά σε μικρότερα κομμάτια και τοποθετήστε τα στο μπλέντερ.

Προσθέστε νερό και χυμό από λεμόνι και χτυπήστε μέχρι να πάρει τη σύσταση που θέλετε.

Στραγγίστε το χυμό μέσα από ένα λεπτό κόσκινο.

Σερβίρετε σε ποτήρια με φέτες ανανά ή λεμονιού και λίγο δυόσμο, αν θέλετε.

Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε και αυτόν τον συνδυασμό με καρότο, μανταρίνι και τζίντζερ.