Καλό πρωινό ξύπνημα είναι για τους περισσότερους από εμάς εκείνο που ξεκινά με μια ζεστή κούπα καφέ. Ο καφές άλλωστε ωφελεί ποικιλοτρόπως την υγεία, αρκεί βέβαια να ξέρουμε πόσο αλλά και… πότε να τον καταναλώνουμε.

Κι αυτό γιατί η υπερβολική ποσότητα ή η κατάποσή του τη νύχτα μπορεί να μας κάνει νευρικούς κατά τις ώρες εγρήγορσης και να μας κρατήσει ξάγρυπνους.

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική ποσότητα και ποια η ιδανική ώρα για να πίνουμε το καθιερωμένο μας καφεδάκι;

Πόσο καφέ να πίνουμε την ημέρα;

Η επίσημη σύσταση της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι όχι παραπάνω από 4 φλιτζάνια την ημέρα.

Το πόση καφεΐνη βέβαια είναι πολύ είναι ένα ερώτημα, η απάντηση του οποίου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο μιας και η ανοχή του καθενός σε αυτήν ποικίλλει.

Οι ερευνητές έχουν επισημάνει ότι τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοχή μας. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από άλλους χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.

Από την άλλη, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ακόμη και μετά από μια μέτρια δόση.

Όπως και να έχει, η υπερβολική ποσότητα φαίνεται πως βλάπτει.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine» αποκάλυψε ότι όταν οι συμμετέχοντες έπιναν όσο καφέ ήθελαν, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο τη νύχτα  σε σύγκριση με τις ημέρες που περιόριζαν την κατανάλωση.

Τι ώρα να πίνουμε τον πρωινό μας καφέ;

Μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες, είναι υψηλότερα το πρωί και πέφτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με δύο μεγάλες πτώσεις περίπου στις 9.30 και ύστερα στη 13.00.

Αν επομένως πίνουμε καφέ πολύ πρωί με το που ξυπνάμε, τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω με πιθανό αποτέλεσμα περιττά… νεύρα.

Με απλά λόγια, τα οφέλη που κερδίζουμε από τον καφέ μεγιστοποιούνται όταν αυτός καταναλώνεται τις ώρες που η κορτιζόλη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό μας.

Επομένως, φαίνεται πως η καλύτερη ώρα για να πιούμε εκείνο το αρωματικό πρωινό μας καφεδάκι είναι μεταξύ 09:30-11:00πμ, όταν δηλαδή τα επίπεδα κορτιζόλης έχουν πέσει και πριν αρχίσουν ξανά να αυξάνονται.

Και πότε να πιούμε το τελευταίο μας φλιτζάνι; Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ο οργανισμός μας μεταβολίζει την καφεΐνη. Ωστόσο, η κατευθυντήρια γραμμή είναι περίπου οκτώ ώρες πριν ξαπλώσουμε.

Μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι η κατανάλωση καφέ πολύ αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο βραδέων κυμάτων που αποτελεί την πιο γόνιμη περίοδο του ύπνου για τη μνήμη και τη μάθηση, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό χρόνο ξεκούρασής μας. Δεδομένου ότι η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με ποικίλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης, σίγουρα όλοι θα θέλαμε να μην τον χάνουμε με τίποτα και να απολαμβάνουμε τον καφέ μας χωρίς τέτοιου είδους… παρενέργειες.