Γιατί το ενοχλητικό μπούκωμα δεν λέει να φύγει βδομάδες αφού περάσει το κρυολόγημα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Όταν ένα παθογόνο εισέρχεται στους αεραγωγούς μας, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα, ερεθίζοντας τις ρινικές διόδους και προκαλώντας φλεγμονή. Αυτό δίνει «σήμα» στο ανοσοποιητικό να παράγει βλέννα.

Στην πραγματικότητα έχουμε πάντα λίγη βλέννα στην περιοχή του λαιμού μας, αλλά η βλέννα που παράγεται κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος είναι σε μεγάλες ποσότητες, πολύ πιο παχύρρευστη καθώς και πιο κολλώδης. Το σώμα παράγει μεγάλη ποσότητα βλέννας για να καταπραΰνει τα ιγμόρεια και να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Αυτή η ποσότητα βλέννας δεν μπορεί να εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό τα περισσότερα κρυολογήματα διαρκούν μόνο μια εβδομάδα, αλλά ακόμα και μετά την ανάρρωσή μας, η συμφόρηση μπορεί να είναι παρατεταμένη.

Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούμε;

Αν και δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση άμεσης ανακούφισης, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε τη διαδικασία.

Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Πίνετε πολλά υγρά. Έτσι, θα «αραιώσετε» τη βλέννα και θα καταπραΰνετε τα επίμονα συμπτώματα.
  • Ξεκουραστείτε. Αυτό είναι ένα βήμα που συχνά παραβλέπεται αλλά πολλές φορές είναι το «κλειδί» για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αναρρώσει πιο γρήγορα. Η ανάπαυση βοηθά το σώμα να διαθέσει περισσότερη ενέργεια στην ανάκαμψη, εξοικονομώντας την από άλλες δραστηριότητες που θα κάναμε αν ήμασταν σε εγρήγορση.
  • Το ζεστό ντους και η χρήση υγραντήρα μπορεί επίσης να «αραιώσει» τη βλέννα, να μειώσει τη φλεγμονή και να «ανοίξει» τα ιγμόρεια.
  • Το ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού μπορεί να βοηθήσει καθώς και η χρήση αποσυμφορητικών και βλεννολυτικών σπρέι εφόσον δεν το παρακάνετε και αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα σας αυτό που χρειάζεται καθώς αναρρώνει από την καταπολέμηση της λοίμωξης. Το να διατηρείτε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο και ξεκούραστο καθώς και το να ακολουθείτε μια καλή διατροφή είναι βασικά «μυστικά» για να ανακάμψετε.