Γνωρίζαμε ήδη ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ευεργετική για την ψυχολογία μας, αλλά τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου Οtago της Νέας Ζηλανδίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα φρούτο με εξαιρετικά ισχυρή και γρήγορη επίδραση.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Nutrition, το ακτινίδιο βελτίωσε τη ζωτικότητα και τη διάθεση των συμμετεχόντων σε μόλις 4 ημέρες, φτάνοντας τα μέγιστα οφέλη μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.

Η βιταμίνη C για παράδειγμα βοηθά στη διαδικασία της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου και επομένως στην ενίσχυση της διάθεσης.

Το ακτινίδιο είναι το πιο πλούσιο φρούτο σε βιταμίνη C (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις που σχετίζονται με τη διάθεση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (από 4 έως 16 ημέρες), ακόμη και σε άτομα με καλή ψυχική υγεία», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο εμφανές σε συμμετέχοντες που στην αρχή είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C», τονίζουν.

Τα ευρήματα της έρευνας μας βοηθούν να δούμε ότι αυτά που τρώμε μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε.

«Οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά καλή ψυχική υγεία από την αρχή, οπότε είχαν λίγα περιθώρια βελτίωσης, αλλά παρόλα αυτά ανέφεραν οφέλη από την προσθήκη ακτινιδίων στη διατροφή τους», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

Τι άλλα οφέλη έχει το ακτινίδιο

Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι τα ακτινίδια μπορούν να υποστηρίξουν και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη.

Τα ακτινίδια, όχι μόνο προσφέρουν επιπλέον «ώθηση» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά μπορούν και να βοηθήσουν να διαχειριστούμε και την αρτηριακή μας πίεση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τρία ακτινίδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση περισσότερο από ένα μήλο την ημέρα.

Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί, επίσης, να σημαίνει μειωμένο κίνδυνο για θέματα υγείας που μπορεί να προκληθούν από την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές.

Επιπλέον, το ακτινίδιο περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την απομάκρυνση των τοξινών του εντέρου από τον οργανισμό.

Εκτός από φυτικές ίνες, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστες θερμίδες (ένα μεγάλο ζουμερό ακτινίδιο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες).

Έτσι, μας ενυδατώνει και μας χορταίνει γρήγορα χωρίς να μας προσθέτει θερμίδες.