Ο χυμός της ντομάτας έχει τη δύναμη να «σκοτώσει» τη σαλμονέλα και άλλα επιβλαβή βακτήρια που προσβάλλουν το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microbiology Spectrum, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης εντόπισαν αντιμικροβιακά πεπτίδια στη ντομάτα, ικανά να σκοτώσουν το βακτήριο Salmonella Typhi, που προκαλεί τυφοειδή πυρετό, τις παραλλαγές του αλλά και άλλα βακτήρια που πλήττουν το έντερο.

Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν πως τα ευρήματά τους θα ωθήσουν τον γενικό πληθυσμό και ιδίως τα παιδιά και τους εφήβους να καταναλώνουν περισσότερες ντομάτες καθώς και άλλα φρούτα και λαχανικά με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Τι άλλα οφέλη έχει ο χυμός ντομάτας

Το αγαπημένο μας φρούτο (για άλλους λαχανικό) περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δίνει μόλις 22 θερμίδες.

Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science and Nutrition υποστηρίζει ότι πίνοντας ανάλατο χυμό ντομάτας μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης, δύο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πίνοντας ένα ποτήρι χυμό ντομάτας καθημερινά μπορείτε, επίσης, να μειώσετε το βάρος γύρω από τη μέση.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology έδειξε ότι χυμός ντομάτας είναι εξαιρετική επιλογή για να ανακάμψουν οι καταπονημένοι μύες μετά από την προπόνηση.

Ο χυμός ντομάτας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – κυρίως το λυκοπένιο που δίνει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες – που βοηθούν τους μύες να ανακάμψουν και τα αγγεία να επανέλθουν μετά την πίεση και την ένταση που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η ντομάτα χάρη στις ουσίες που περιέχει βοηθά και στην αποτοξίνωση του σώματος, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες μπορεί ενισχύσει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και στη μείωση της φλεγμονής.

Ένα υγιές, ποικιλόμορφο μικροβίωμα έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανοσίας και της πρόληψης ασθενειών.

Τέλος, επειδή είναι πλούσια σε Βιταμίνη C ενισχύει την αντι-γηραντική και αντι-καρκινική δράση του οργανισμού.