Οι μόδες που έρχονται και παρέρχονται δεν αφορούν μόνο την εξωτερική εμφάνιση και το στυλ μας αλλά συχνά και τη διατροφή μας. Κι ενώ ποικίλα διατροφικά είδη- πλάνα κάνουν την εμφάνισή τους ανά τα χρόνια υποσχόμενα απώλεια βάρους, πόσα από αυτά είναι πράγματι αποτελεσματικά; Και ποια μας εξασφαλίζουν το πιο σημαντικό κομμάτι της δίαιτας που δεν είναι άλλο από την καλή υγεία;

Ας ρίξουμε μια ματιά σε διάφορους τύπους διατροφής και αν αυτοί λειτουργούν υπέρ ή εις βάρος της… ζυγαριάς και της συνολικής ευεξίας μας.

Διατροφή κέτο

Η κετογονική διατροφή, γνωστή και ως κέτο, περιλαμβάνει τροφές που προσφέρουν στον οργανισμό πολλά «καλά» λιπαρά, επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης και ελάχιστους υδατάνθρακες.

Σε αυτό το είδος διατροφής, τρόφιμα όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και η σοκολάτα αποκλείονται εντελώς ενώ τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα.

Η δίαιτα κέτο στοχεύει στο να αναγκάσει το σώμα να καίει λίπος αντί για γλυκόζη για να έχει ενέργεια (μια διαδικασία γνωστή ως κέτωση). Όντας χαμηλή σε ζάχαρη και χορταστική λόγω της πρωτεΐνης και των λιπαρών, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους καθώς επίσης και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, μια τέτοια δίαιτα (που μοιάζει σαν προσέγγιση με τις Atkins και Dukan) είναι προφανώς δύσκολο να τηρηθεί δεδομένου πως θα πρέπει κανείς να καταναλώνει λιγότερο από περίπου 40 γραμμάρια υδατανθράκων και 75 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα για να ξεκινήσει η κέτωση.

Επιπλέον, η περικοπή των φυτικών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Στα «κατά» προστίθενται ότι στα αρχικά στάδια της εν λόγω διατροφής θα μπορούσε κανείς να βιώσει ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, κόπωση και ευερεθιστότητα και ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη.

Μπορεί λοιπόν η Κιμ Καρντάσιαν, η Χάλι Μπέρι και η Γκουίνεθ Πάλτροου να μας την προτείνουν, ωστόσο εμείς θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτούμε πρώτα τον διατροφολόγο μας.

Κρεατοφαγική διατροφή

Κανένας διατροφολόγος δεν θα έβλεπε με καλό μάτι μια διατροφή που περιλαμβάνει μόνο την κατανάλωση κρέατος, αυγών και τυριών και καθόλου λαχανικών και φρούτων.

Η κρεατοφαγική διατροφή είναι σαν μια εκδοχή της κέτο αφού χωρίς υδατάνθρακες, το σώμα θα κάψει λίπος.

Τα οφέλη μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεδομένης της πιθανότητας να καταναλώνει κανείς λιγότερες θερμίδες, μπορεί να χάσει κιλά, με μεγάλο κίνδυνο όμως να τα ξαναπάρει αργότερα. Κι αυτό γιατί, ακριβώς όπως η κετο, η κρεατοφαγική δίαιτα είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, μια τέτοια περιοριστική προσέγγιση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

Επειδή η εν λόγω διατροφή αποκλείει όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, ο οργανισμός θα στερείται ζωτικών πηγών φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων που «θωρακίζουν» την υγεία του εντέρου και της καρδιάς.

Χορτοφαγική

Η vegan διατροφή περιλαμβάνει ως γνωστόν την κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων.

Εν αντιθέσει με την προηγούμενη, αυτή η διατροφή μπορεί να είναι υγιεινή τόσο για εμάς όσο και για τον πλανήτη.

Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται ένας καλός προγραμματισμός ώστε να παραμένει κανείς υγιής και να μην στερείται θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D, ο σίδηρος, το ιώδιο κτλ.

Επιπλέον, δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα του γρήγορου φαγητού και των εναλλακτικών κρεάτων καθώς αυτές οι επιλογές είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένες και πλούσιες σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά.

Μεσογειακή

Η μεσογειακή διατροφή περιέχει άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και υγιεινές τροφές για τον εγκέφαλο, όπως ψάρια και ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, αυτή η διατροφή αποτελεί το «μυστικό» όσων απολαμβάνουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και διαβήτη τύπου 2 και είναι η πιο συχνά προτεινόμενη διατροφή από τους ειδικούς.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορούμε να τρώμε αλόγιστα. Είναι αδύνατο να μην πάρουμε κιλά αν το παρακάνουμε. Είναι σημαντικό επίσης να θυμόμαστε πως η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε απλά και νόστιμα πιάτα με φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι φανερό πως για να παραμένουμε λεπτοί και υγιείς δεν πρέπει να προτιμάμε τις λιγότερο υγιεινές εκδοχές με πρόσθετα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, όποια κι αν είναι τελικά η διατροφή που ακολουθούμε.