H πρωτεΐνη είναι ευρέως γνωστή για τις ιδιότητές της να «χτίζει» μυς και να καταστέλλει την όρεξη. Νέα μελέτη όμως συνδέει την άμετρη πρόσληψή της με «φράξιμο» των αρτηριών και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ  στην Πενσυλβάνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη πάνω από το ένα πέμπτο των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μας από πρωτεΐνες μπορεί να ενεργοποιήσει κύτταρα που δημιουργούν αθηρωματική πλάκα, μια ουσία που καταστρέφει τα αγγεία, διαταράσσοντας τη ροή του αίματος.

Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας είναι αυτή που βλάπτει εντέλει την υγεία της καρδιάς.

Η μελέτη

Για τις ανάγκες της μελέτης, 23 άτομα κατανάλωσαν γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ύστερα από νηστεία 12 ωρών. Οι ερευνητές έκαναν στα άτομα εξετάσεις αίματος λίγο πριν τα γεύματα και στη συνέχεια μία και τρεις ώρες μετά.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης προκάλεσε αύξηση σε ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, τη λευκίνη, και σε μια άλλη ουσία που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι με την ενεργοποίηση περισσότερων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να υπάρξει αύξηση στα επίπεδα φλεγμονής και κατά συνέπεια στον κίνδυνο δημιουργίας πλακών.

Σε άλλο μέρος της μελέτης, προσέφεραν σε ποντίκια τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και εξέτασαν το αίμα τους. Και σε αυτήν την περίπτωση υπήρξε αύξηση των επιπέδων λευκίνης και μιας ουσίας που ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια.

«Φαίνεται ότι τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες αφού ενεργοποιούν συγκεκριμένους μηχανισμούς στα κύτταρα, αλλάζοντας τον μεταβολισμό τους. Αυτό σημαίνει πως η αλόγιστη αύξηση πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι περιορισμοί

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν ότι διεξήχθη σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι αφορούσε μικρό μέγεθος δείγματος.

«Περαιτέρω μελέτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η πρωτεΐνη επηρεάζει την καρδιά μας», δήλωσαν γιατροί από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

«Αυτή η έρευνα παρέχει στοιχεία ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο σώμα που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου ως αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου συστατικού των πρωτεϊνών που υπάρχει σε υψηλότερες ποσότητες σε ζωικές πρωτεΐνες σε σύγκριση με τις φυτικές.

Παρόλα αυτά, η μελέτη επιβεβαίωσε τα ευρήματα προηγούμενης εργαστηριακής έρευνας και πρόσθεσε νέα στοιχεία μέσω μικρών δοκιμών σε ανθρώπους, ποντίκια και κύτταρα στο εργαστήριο», κατέληξαν οι ίδιοι.

Μέτρο και ποικιλία- Τα μυστικά που «σώζουν» την καρδιά

«Είναι σημαντικό να εξετάζουμε τη διατροφή μας στο σύνολό της και να επιλέγουμε ισορροπημένα γεύματα που δεν θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά. Μια υγιεινή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση πρωτεϊνών με μέτρο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για γερή καρδιά, ωστόσο ο οργανισμός χρειάζεται αρκετούς υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά», ανέφεραν οι επικεφαλής συγγραφείς.

«Η προτροπή των ατόμων που αθλούνται να καταναλώνουν διπλάσιες ή τριπλάσιες από τις συνιστώμενες ποσότητες πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση είναι μάλλον λανθασμένη και κάθε άτομο θα πρέπει να συμβουλεύεται έναν διατροφολόγο ώστε να ακολουθεί ένα ασφαλές διατροφικό πλάνο», προτρέπουν οι επιστήμονες.

*Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Metabolism.