Η γυμναστική είναι ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν το «παζλ» της μακροζωίας.

Το θέμα είναι ότι μετά τα 40 το σώμα έχει πλέον διαφορετικές ανάγκες.

Αρχίζει να χάνει μυϊκή μάζα, ενώ ο τρόπος με τον οποίο διασπά το λίπος αλλάζει, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

Παράλληλα, η οστική πυκνότητα μειώνεται και αυτή με την πάροδο του χρόνου, κάνοντας τα οστά μας περισσότερο επιρρεπή σε κατάγματα.

Οι αρθρώσεις χάνουν τα λιπαντικά συστατικά τους και κατ’ επέκταση την κινητικότητά τους.

Σε ορμονικό επίπεδο, η τεστοστερόνη στους άνδρες και τα οιστρογόνα στις γυναίκες μειώνονται, γεγονός που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αδύναμοι – σωματικά και ψυχολογικά – ενώ ο οργανισμός παράγει λιγότερη ντοπαμίνη και ακετυλοχολίνη, δύο νευροδιαβιβαστές οι οποίοι μας «ανεβάζουν» τη διάθεση και την ενέργεια.

Το μυστικό είναι να γυμναζόμαστε έξυπνα.

Δεν παραλείπουμε την προθέρμανση και την αποθεραπεία

Χωρίς κατάλληλο ζέσταμα αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών.

Η προθέρμανση πρέπει να διαρκεί 10 έως 15 λεπτά και να ολοκληρώνεται το πολύ 10 λεπτά πριν ξεκινήσετε τη δραστηριότητα ή την άσκηση.

Η αποθεραπεία μετά την προπόνηση είναι εξίσου σημαντική για τους μυς με το ζέσταμα – έτσι θα προλάβετε τους πόνους και τα πιασίματα.

Οι διατάσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποθεραπείας.

Εστιάστε στα σημεία που «δουλέψατε» περισσότερο κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησής σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε foam roller, λάστιχο και μπάλες μασάζ για να ανακουφιστείτε και να χαλαρώσετε.

Ακούμε το σώμα μας

Ένα καλό σημάδι ότι χρειάζεστε μια ημέρα ξεκούρασης είναι όταν αρχίζετε να μην αποδίδετε στις προπονήσεις σας.

Αν εκτός από κουρασμένοι είστε άρρωστοι, τραυματισμένοι, έχετε προβλήματα συγκέντρωσης ή μειωμένη όρεξη, είναι καλύτερα να παραλείψετε την προπόνηση και να βάλετε προτεραιότητα τον ύπνο και την ξεκούραση για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να αναρρώσει και να ανανεωθεί.

Προσοχή στη διάρκεια

Είναι σημαντικό να προσέχετε τη διάρκεια των προπονήσεών σας. Οι μεγάλες προπονήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε τις επαναλήψεις και να μεγαλώσετε τους ενδιάμεσους χρόνους ανάπαυσης.

Συνδυάζουμε την αερόβια με την προπόνηση ενδυνάμωσης

Προλάβετε την απώλεια των μυών σας χρησιμοποιώντας τους.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι, επίσης, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της οστεοπόρωση

Οι καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις (cardio) είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και των πνευμόνων, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές νόσοι, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Εστιάζουμε στην ευλυγισία και την ισορροπία

Η ευλυγισία είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο στην γυμναστική, αλλά και στην καθημερινότητά μας, αφού χαρίζει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, προετοιμάζει τους μυς για έντονη δραστηριότητα και τους βοηθά να χαλαρώσουν.

Η ισορροπία είναι δείκτης της κατάστασης της υγείας μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι άνθρωποι μέσης ή τρίτης ηλικίας που δεν μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία